Bulgaria are program national de vaccinare impotriva HPV

18/12/2012

Bulgaria are program national de vaccinare impotriva HPV

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bulgaria-are-program-national-de-vaccinare-impotriva-hpv/

Bulgaria este a 22-a tara din Europa care introduce un program national de vaccinare impotriva HPV. Campania de vaccinare se va desfasura in perioada 2012 – 2017 si se adreseaza tuturor persoanelor de sex feminin din Bulgaria cu varsta de 12 ani.

Conform statisticilor medicale, in Bulgaria o femeie moare in fiecare zi din cauza cancerului de col uterin, fiind a doua boala ca incidenta in randul femeilor cu varste cuprinse intre 20 si 45 de ani . In Bulgaria, vaccinul este gratuit si va fi administrat de catre medicii de familie. Vaccinarea nu este obligatorie, insa este recomandata de catre specialisti si este  realizata doar cu acordul parintilor. Potrivit Ministrului Sanatatii din Bulgaria, finantarea vaccinului in cadrul programului national pentru profilaxia primara a acestui tip de cancer este garantata pana la finalul anului. Fondurile pentru aceste vaccinuri vor fi alocate de asemenea si in bugetul pentru anul viitor. Principalele activitati ale programului guvernamental sunt concentrate pe asigurarea protectiei fetelor in varsta de 12 ani prin vaccinare inainte de inceperea vietii sexuale, fapt care este in concordanta cu practica din statele europene. Aceasta este varsta la care se previzioneaza o eficacitate maxima impotriva Virusului Papilloma Uman.

Guvernul bulgar a alocat peste 1 milion de euro la Fondurile Nationale de Sanatate pentru vaccinare. Varsta recomandata pentru vaccin este intre 12 si 14 ani sau inainte ca persoana respectiva sa isi inceapa viata sexuala. Vaccinarea pentru fetele de 12 ani va fi gratuita, insa, pentru cele cu varste mai mari, ea va trebui platita de parinti.

Desi in Romania numarul femeilor afectate de HPV este de sase ori mai mare fata de Bulgaria, in prezent nu exista un astfel de program national de vaccinare impotriva HPV. Pentru a corecta acest lucru, Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin in Romania trage un semnal de alarma cu privire la faptul ca Romania a ramas printre ultimele tari din Uniunea Europeana in care nu s-a implementat, inca, un program national de vaccinare impotriva HPV. “Este momentul sa intelegem care sunt costurile amanarii masurilor de preventie si al dezinformarii. Si, cand este vorba de cancerul de col uterin, costurile se masoara uneori in moarte. Este nevoie de educatie sexuala, de informarea corecta si sustinuta a parintilor si a educatorilor in ceea ce priveste preventia, este nevoie de vaccinaresi screening. Deocamdata se poate incepe vaccinarea la solicitarea parintilor, ca prim pas pentru o campanie nationala. Tarile europene, cele din Nordul Americii, din Australia, au inteles beneficiile preventiei si responsabilitatea asupra protejarii  fetelor de acest imens risc.Acum exista suficienta experienta cu acest vaccin, sunt dovedite beneficiile, siguranta si nevoia vaccinarii. Este momentul sa aducem aceasta sansa si la noi”,a declarat dr. RodicaTanasescu, Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

 

Societatea Nationala de Medicina Familiei a pus la dispozitia tuturor medicilor de familie din Romania un curs gratuit online pe tematica vaccinarii anti-HPV care explica pe larg beneficiile vaccinului, comunicare si educatia pacientului. Cursul este creditat cu 4 puncte EMC. Pentru a va inscrie la acest curs click aici.

 

Articol realizat de Echipa de Redactie FormareMedicala.ro

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: