Ziua nationala a inimii | Bolile cardiovasculare, principala cauza de mortalitate in Europa

04/05/2023
Ziua nationala a inimii | Bolile cardiovasculare, principala cauza de mortalitate in Europa

Ziua nationala a inimii | Bolile cardiovasculare, principala cauza de mortalitate in Europa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-nationala-a-inimii-bolile-cardiovasculare-principala-cauza-de-mortalitate-in-europa/

La data de 4 mai este celebrata Ziua nationala a inimii, instituita la initiativa Academiei de Stiinte Medicale, in anul 1996.

Prin manifestarile dedicate acestei zile se urmareste cresterea gradului de constientizare publica privind riscurile afectiunilor cardiovasculare, manifestate intr-un numar tot mai mare de cazuri la nivelul societatii, potrivit DSP Covasna.

De asemenea, peste 32.000 de persoane din judetul Hunedoara sufera de boli cardiovasculare, iar aproximativ 63.000 au fost diagnosticate cu hipertensiune arteriala, conform datele statistice ale Directiei de Sanatate Publica (DSP). Statisticile arata ca anul trecut, aici, au fost consemnate 170 de cazuri noi de infarct miocardic acut, in crestere cu aproximativ 8% fata de anul 2021.

Conform Cartei europene a sanatatii cardiovasculare, semnate, in 2007, de reprezentantii forurilor guvernamentale si de cei ai institutiilor medicale de profil din tara, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in Europa, fiind responsabila de 55% dintre decesele din randul femeilor si de 43% dintre cauzele de mortalitate in randul barbatilor.

Pe fondul eforturilor medicale si sociale de preventie la nivelul societatii privind impactul bolilor de inima asupra sanatatii oamenilor, potrivit datelor centralizate la nivelul anului 2022, bolile cardiovasculare sunt responsabile de producerea a 1,8 milioane de decese, un procent de circa 36% din totalul cauzelor de mortalitate, in fiecare an, indica https://www.europarl.europa.eu/.

Cu aproape 13 milioane de cazuri noi anual, impactul bolilor cardiovasculare se rasfrange asupra vietii a 60 de milioane de oameni, generand anumite efecte la nivel economic si social, existand, deopotriva, si o anume rata de intensificare in acest sens generata de pandemia cu noul coronavirus, mai indica site-ul Parlamentului European, conform Agerpres.

Potrivit Societatii europene de cardiologie, la nivelul anului 2019 datele statistice centralizate indicau faptul ca 49 de milioane de persoane traiesc pe teritoriul Uniunii Europene cu probleme de sanatate incadrate in segmentul bolilor de inima.

Etichete: ziua nationala a inimii, bolile cardiovasculare, hipertensiune arteriala

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: