Ziua Mondiala a Tuberculozei – 24 martie 2014

24/03/2014

Ziua Mondiala a Tuberculozei – 24 martie 2014

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-tuberculozei-24-martie-2014/

tuseurectalTuberculoza este o afectiune cu risc de vreme ce se transmite prin aer si, din aceasta cauza, oricine intra in contact cu o persoana cu tuberculoza poate lua boala. O alta problema in tuberculoza este durata tratamentului, de la 6 la 9 luni, sau mai mult in cazul tuberculozei rezistenta la medicamente. Ziua Mondiala a Tuberculozei este marcata la nivel mondial prin sloganul “Find TB. Treat TB”, pentru a sublinia ca tuberculoza este si astazi o amenintare la adresa sanatatii publice.

Ce trebuie sa stie pacientii despre imbolnavirea cu tuberculoza

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) atrage atentia asupra catorva mituri despre imbolnavirea cu tuberculoza.

Tuberculoza se transmite prin aer in momentul in care bolnavul tuseste, stranuta, vorbeste sau canta. Persoanele care se afla in preajma unui bolnav in aceste momente pot sa ia bacteria.

Specialistii subliniaza ca tuberculoza nu se transmite in urmatoarele cazuri: daca se strange mana bolnavului cu tuberculoza, daca o persoana imparte aceeasi farfurie cu mancare cu un bolnav, daca o persoana atinge asternutul de pat sau toaleta sau daca foloseste in comun periuta de dinti.

Nu toate persoanele cu tuberculoza manifesta simptome

Medicii precizeaza ca tuberculoza poate sa fie si in stare latenta, sa exista in corp fara insa ca pacientul care are bacteria sa prezinte simptome.

Foarte important este ca acesti bolnavi nu sunt contagiosi, prin urmare nu pot transmite bacteria altor persoane.

Exista riscul insa ca tuberculoza in stare latenta sa se transforme in tubeculoza activa, iar bolnavul sa resimta astfel simptomele bolii.

Pacientii cu risc de a se imbolnavi de tuberculoza

Pacientii cu anumite afectiuni au un risc mai mare sa se imbolnaveasca de tuberculoza. In aceasta categorie intre: pacientii cu HIV, cu diabet, pacientii care in ultima perioada au consumat abuziv alcool, pacientii care au avut anterior tuberculoza insa nu au fost tratati corect.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela

Pfizer: A treia doza de vaccin produce de 5 ori mai multi anticorpi impotriva variantei Delta

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a lansat Ghidul asiguratului