24 martie – Ziua mondiala de lupta impotriva TBC

24/03/2022
24 martie – Ziua mondiala de lupta impotriva TBC

24 martie – Ziua mondiala de lupta impotriva TBC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-tbc/

Anual, la data de 24 martie, se marcheaza Ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei (TBC). Manifestarile prilejuite de aceasta zi au drept scop atragerea atentia asupra cauzelor acestei boli, dar si de a informa publicul despre preventie si tratament.

Tuberculoza este unul dintre cei mai periculosi factori infectiosi din lume, pentru ca peste 28.000 de oameni se imbolnasc anual. Alte cateva mii mor,desi aceasta este o boala care poate fi prevenita si vindecata. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat peste 66 de milioane de vieti incepand cu anul 2000. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a inversat anii de progres inregistrati in lupta cu aceasta boala si, pentru prima data in peste un deceniu, numarul deceselor a crescut, potrivit Organizatiei Mondiale a Santatii.

“Discreta crestere a incidentei totale si a celei la copii atrage atentia asupra unui posibil numar mare de imbolnaviri care pot sa apara in 2022 si in anii care urmeaza. OMS estimeaza ca pandemia COVID a dus la un regres al tendintei de scadere a incidentei cazurilor de tuberculoza de cel putin 5 ani. Daca la acest fenomen adaugam si tensiunile politice si conflictul armat din Ucraina, urmat de migrarea importanta de populatie, s-ar putea sa avem o crestere si mai mare decat cea estimata. De aceea trebuie sa fim pregatiti, sunt necesare fonduri mai mari pentru programul de supraveghere si control al tuberculozei in vederea unui diagnostic rapid modern genetic si pentru terapie cu medicamentele necesare diverselor forme de tuberculoza care pot sa apara.”, se precizeaza intr-un comunicat al DSP Iasi.

In aceas an tema Zilei mondiale de lupta impotriva tuberculozei este “Investitii pentru a pune capat tuberculozei. Salvati vieti” si transmite nevoia urgenta de a investi resurse pentru intensificarea luptei impotriva TBC.

La 24 martie 1882 bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea stiintifica internationala ca a descoperit bacilul TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea si vindecarea tuberculozei. In 1995, aceasta data a fost declarat oficial ca Ziua mondiala de lupta impotriva TBC.

Etichete: tuberculoza, TBC, preventie tuberculoza, tratament TBC, decese TBC

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: