Ziua mondiala de lupta impotriva hipertensiunii arteriale (HTA)

17/05/2023
Ziua mondiala de lupta impotriva hipertensiunii arteriale (HTA)

Ziua mondiala de lupta impotriva hipertensiunii arteriale (HTA)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-hipertensiunii-arteriale-hta/

Ziua mondiala de lupta impotriva hipertensiunii arteriale (HTA) este marcata anual la data de 17 mai pentru constientizarea riscurilor si efectelor tensiunii arteriale crescute.

Tema din acest an a Zilei mondiale de lupta impotriva hipertensiunii este “Masurati-va tensiunea arteriala cu precizie! Controlati-o! Traiti mai mult!” si se concentreaza pe metodele precise de masurare a tensiunii arteriale, arata www.whleague.org.

La nivel global, se estimeaza ca in jur de 1,5 miliarde de oameni sufera de hipertensiune arteriala, potrivit www.sant.ro. In Romania cresterea tensiunii arteriale reprezinta o problema de sanatate publica din cauza prevalentei sale crescute la populatia adulta, relateaza si Agerpres.

Potrivit Societatii Romane de Cardiologie, hipertensiunea arteriala (HTA), o cauza majora a deceselor premature la nivel global, este si in Romania principalul contribuitor (62%) la mortalitatea prin boli cardiovasculare. Acestea determina cele mai multe decese din tara noastra (57%), chiar mai mult decat cancerul.

“Cresterea valorilor tensiunii arteriale are doua mari efecte negative asupra organismului uman: imbatranirea vaselor de sange si suprasolicitarea inimii. Acest fenomen se petrece in tacere, persoana care are hipertensiune nu simte de cele mai multe ori niciun disconfort. In tot acest timp organe vitale sunt afectate, iar foarte multi romani descopera ca au hipertensiune abia cand ajung la spital dupa evenimente grave, ireversibile: infarct de miocard, accident vascular cerebral, angina pectorala, fibrilatie atriala, insuficienta renala, insuficienta cardiaca, boala renala cronica, afectarea arterelor membrelor inferioare”, declarat Alexandru Popescu, Presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Potrivit medicului, masurarea corecta a tensiunii arteriale si depistarea la timp a acestei afectiuni poate creste sansele unei vieti mai lungi si mai sanatoase pentru ca o scadere chiar si usoara a valorilor tensionale prin tratament corect administrat si stil de viata echilibrat scade cu 7% riscul de a muri prin infarct iar pe cel de a muri prin accident vascular cerebral cu 10%.

Etichete: hipertensiune arteriala, HTA, masurare HTA, valori HTA

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: