Ziua mondiala de lupta impotriva hipertensiunii arteriale

17/05/2021

Ziua mondiala de lupta impotriva hipertensiunii arteriale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-hipertensiunii-arteriale-3/

Hipertensiunea arteriala este unul dintre principalii factori care contribuie la mortalitatea de cauza cardiovasculara, atat la nivel global, cat si in tara noastra, unde are o prevalenta de 45% in randul adultilor. Doar 30% dintre pacientii tratati pentru hipertensiune arteriala in Romania au, in mod constant, valori controlate, adica sub 140/90 mmHg, potrivit unui comunicat de presa.

Tema actuala a Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Hipertensiunii Arteriale, marcata in fiecare an pe 17 mai, este “Masurati-va tensiunea arteriala cu precizie! Controlati-o! Traiti mai mult!” si are ca principal obiectiv cresterea nivelului de constientizare la nivel mondial si masurarea cat mai corecta si mai precisa a tensiunii arteriale, cu scopul obtinerii unui control mai bun.

“Alegerea acestei teme se bazeaza pe statistici globale care indica faptul ca la nivel mondial mai putin de 50% dintre adultii cu hipertensiune (TA sistolica ≥140 mm Hg, TA diastolica ≥90 mm Hg, sau tratament antihipertensiv) sunt constienti de faptul ca au valori tensionale crescute. In randul anumitor categorii de indivizi, gradul de constientizare este foarte scazut, ajungand chiar la procente sub 10%.” scrie in comunicatul semnat de Prof. Dr. Dragos Vinereanu, presedinte Societatea Romana de Cardiologie si de catre Prof. Dr. Doina Dimulescu, presedinte Societatea Romana de Hipertensiune Arteriala.

Pentru a spori constientizarea asupra hipertensiunii si a metodelor corecte de masurare a tensiunii arteriale, exista trei componente importante: (1) stabilirea unor programe de screening comunitar pentru recunoasterea tensiunii arteriale crescute la persoanele cu risc;(2) promovarea masurarii de rutina a tensiunii arteriale de catre profesionistii din domeniul sanatatii;(3) educatia populatiei pentru automasurarea tensiunii arteriale la domiciliu.

“Hipertensiunea arteriala este responsabila, prin complicatiile sale, de 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare si de 51% din decesele cauzate de accidentele vasculare cerebrale, acestea reprezentand cele mai importante cauze de morbiditate si mortalitate la nivel mondial.”, se mai precizeaza in comunicatul mentionat.

Scaderea valorilor tensionale si mentinerea sub control a TA salveaza vieti

Medicii cardiologi estimeaza ca prin cresterea nivelului de constientizare a ceea ce inseamna hipertensiune arteriala si prin imbunatatirea modalitatilor de masurare a tensiunii arteriale, am putea controla mai bine aceasta “pandemie cardiovasculara”, reducand pana in anul 2025 cu pana la 25% din cazurile actuale de hipertensiune necontrolata.

Etichete: ziua mondiala de lupta impotriva hipertensiunii arteriale, hipertensiune arteriala, HTA

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: