Ziua Mondiala de lupta impotriva Hepatitelor Virale | Colaborarea intre specialisti si medicii de familie este esentiala

28/07/2020
Ziua Mondiala de lupta impotriva Hepatitelor Virale | Colaborarea intre specialisti si medicii de familie este esentiala

Ziua Mondiala de lupta impotriva Hepatitelor Virale | Colaborarea intre specialisti si medicii de familie este esentiala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-hepatitelor-virale-colaborarea-intre-specialisti-si-medicii-de-familie-este-esentiala/

In ciuda eforturilor si a semnelor de progres in vederea eliminarii, la nivel global hepatita virala ramane o provocare majora pentru sanatatea publica: hepatita cronica de tip B si hepatita cronica de tip C sunt responsabile pentru 1,3 milioane de decese anual pe plan global, un numar care depaseste mortalitatea datorata infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV), tuberculozei sau malariei. Mai mult, cele doua virusuri hepatitice sunt responsabile de 2 din 3 decese datorate cancerului hepatic.

Anual, data de 28 iulie marcheaza ziua in care comunitatea medicala, asociatiile de pacienti, autoritatile, mass-media isi indreapta atentia asupra Zilei Mondiale de lupta impotriva Hepatitelor Virale ca oportunitate de a evalua progresul in atingerea obiectivului de eliminare a hepatitelor virale pana in 2030, potivit unui comunicat al Societatii de Boli Infectioase.

Hepatitele virale sunt recunoscute ca o problema majora de sanatate publica, astfel incat, in anul 2016, 194 de guverne au adoptat o Strategia Globala pentru Hepatita Virala, strategie intiata de catre OMS si care isi propune ca obiective majore printre altele:

  • eliminarea hepatitelor cronice de tip B si de tip C pana in anul 2030
  • atingerea unei rate de diagnostic de 30% pana in anul 2020

In acest context, in mai 2019, in Romania a fost lansat Planul-Cadru National privind Controlul Hepatitelor Virale in Romania pentru perioada 2019-2030 ce are ca scop educarea personalului medical pentru managementul hepatitelor virale, campanii de prevenire, screening si tratatment.

Potrivit comunicatului, eliminarea hepatitelor cronice este posibila, datorita disponibilitatii vaccinului pentru hepatita de tip B si a medicamentelor cu rata mare de raspuns pentru aceste afectiuni, cat si datorita disponibilitatii medicamentelor cu mecanism de actiune antiviral direct. Hepatita cronica de tip C este, in prezent, o boala tratabila si vindecabila.

Este important ca fiecare persoana sa se informeze si sa cunoasca modul si caile de transmitere a hepatitelor virale, pentru a preveni infectarea sau reinfectarea; de asemenea depistarea si tratarea timpurie sunt cruciale.  

Depistarea precoce si tratarea infectiei si cu virus hepatitic C  poate opri progresia si, in cele din urma, poate vindeca boala.

“Cu toate ca virusul hepatitic C a inceput sa dezvolte rezistenta la schemele clasice antivirale, in momentul de fata, tara noastra inregistreaza o rata de succes care a batut orice program la nivel mondial cu un raspuns virusologic sustinut de 99,32%.”, declara prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

In acest demers, colaborarea intre specialisti si medicii de familie este esentiala.

“Medicul de familie are posibilitatea sa isi testeze toti oamenii de pe lista intr-un interval de timp estimat de 2-3 ani de virus hepatitic C, virus hepatitic B si HIV, iar evaluarea statusului virusologic al pacientului ajunge ulterior la specialist. In acest fel, se poate stabili corect diagnosticul, se poate incepe instituirea tratamentului si respectarea protocoalelor de prescriere a terapiei”, sustine prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Scopul acestui semnal de alarma pe care il atrage dupa sine Ziua Mondiala de lupta impotriva Hepatitelor Virale este de a  educa, de a influenta politicile nationale de testare si de a incuraja oamenii sa se testeze si/sau sa devina sustinatori prin actiuni de identificare a cazurile nediagnosticate.

Hepatita este o afectiune silentioasa a ficatului care afecteaza sanatatea persoanelor infectate cu virusurile hepatitice. Hepatitele se pot clasifica in mai multe tipuri: A, B, C, D, E, F, G, hepatita autoimuna, hepatita indusa de medicamente si hepatita cronica.

Etichete: hepatite virale, depistare hepatita, tratament hepatita

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: