Ziua mondiala de lupta impotriva diabetului | Importanta accesului la tratament

14/11/2022
Ziua mondiala de lupta impotriva diabetului | Importanta accesului la tratament

Ziua mondiala de lupta impotriva diabetului | Importanta accesului la tratament

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-diabetului-importanta-accesului-la-tratament/

Anual, la data de 14 noiembrie, se marcheaza Ziua mondiala de lupta impotriva diabetului zaharat. Pentru editia din anul 2022, ONU reia tema de anul trecut, axandu-se pe importanta accesului la tratament.

Desi au trecut o suta de ani de la descoperirea insulinei, milioane de persoane cu diabet continua sa fie lipsite de tratamentul necesar. Astfel, organizatia incurajeaza si sustine comunitatea globala a suferinzilor de diabet sa schimbe aceasta stare de fapt: “Actionand unitar, comunitatea persoanelor cu diabet din intreaga lume are forta numerica, capacitatea de influenta si determinarea pentru a produce o schimbare in acest sens”, precizeaza un.org., conform Agerpres.

In Romania, conform studiului epidemiologic PREDATORR din anul 2014, aproximativ 11,6% din populatia adulta (20-79 de ani) are diabet. Aceasta inseamna cu 31,8% mai mult decat media globala (8.8%) si cu 70% peste media europeana.

Totodata, potrivit Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), 3 din 10 romani au prediabet. Un numar de 7 din 10 romani au ajuns pentru prima data la medic in stadii avansate ale bolii, cu complicatii deja instalate.

Ziua mondiala de lupta impotriva diabetului zaharat a fost marcata pentru prima data la 14 noiembrie 1991, din initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Federatiei Internationale de Diabet (FID). A devenit zi oficiala a Natiunilor Unite in 2007, prin adoptarea Rezolutiei 61/225 la 20 decembrie 2006.

Asociatia Romana de Educatie in Diabet (ARED) a lansat, de curand, cea de-a patra editie a ghidului “Controleaza-ti diabetul”.

Etichete: diabet, ziua mondiala de lupta impotriva diabetului 2022, tratament diabet

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: