Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului | In Romania, in fiecare zi mor 142 de bolnavi

04/02/2020
Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului | In Romania, in fiecare zi mor 142 de bolnavi

Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului | In Romania, in fiecare zi mor 142 de bolnavi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-cancerului-in-romania-in-fiecare-zi-mor-142-de-bolnavi/

Romania are mare nevoie de un Plan national de cancer si de un Registru national pentru cancer. In prezent, suntem tara cu cea mai mica finantare pentru aceasta patologie din toata Europa. Peste 140 de romani mor in fiecare zi din cauza acestei boli.

“In Romania, in fiecare zi mor 142 de pacienti cu aceasta patologie – copii si adulti. Aceasta este statistica GLOBOCAN pe 2018 si din cate stim cu totii, in Romania nu avem un plan national de cancer. Este cumva lasat in Ministerul Sanatatii inca de pe vremea ministrului Achimas. Nu mai stim nimic de acel plan de cancer. De ani de zile spunem ca este necesar un Plan de cancer, de un Registru national de cancer si avem multe nevoi pe care le-am semnalat de ani de zile si le tot repetam. Avem un program de preventie pe cancerul de col uterin subfinantat. Cand femeia merge la medicul de familie sa ia o trimitere i se spune ca nu mai sunt fonduri si este amanata. Suntem tara cu cea mai mica finantare din PIB din UE. Bulgarii au 9%, noi avem aproape 5%”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Dincolo de povara acestei cumplite boli, sunt oameni care nu au bani nici macar pentru nevoile uzuale, iar sa mai plateasca din propriul buzunar pentru tratamente este aproape imposibil pentru multi dintre ei.

“Ne dorim ca niciun pacient sa nu mai plateasca coplata, asa cum se intampla acum. Multi nu au bani de autobuz sa vina la tratamente, multi nu au bani nici de paine, asa ca nu au cum sa isi sustina tratamentele in regim privat. Speram sa fie o concurenta loiala intre stat si privat si benefica pacientului. Aici depinde de fiecare manager cum isi face planurile pentru a face fata acestei liberalizari a programelor nationale curative”, a mai precizat presedintele FABC.

Anual, la data de 4 februarie se marcheaza Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului, ocazie cu care se militeaza pentru accesul egal al tuturor pacientilor la cele mai noi terapii impotriva acestei boli.

Etichete: diagnostic cancer, tratament cancer, program national cancer, supravietuitor cancer, ziua de lupta impotriva cancerului

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: