Ziua mondiala de lupta impotriva BPOC

16/11/2022
Ziua mondiala de lupta impotriva BPOC

Ziua mondiala de lupta impotriva BPOC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-bpoc-2/

In a treia zi de miercuri a lunii noiembrie se marcheaza Ziua mondiala de lupta impotriva Bronhopneumopatiei obstructive (BPOC), un demers al Initiativei Globale pentru Bronhopneumopatia obstructiva cronica – Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD), in colaborare cu profesionisti din domeniul sanatatii si grupuri de pacienti din intreaga lume.

Scopul demersului este constientizarea cu privire la boala, impartasirea cunostintelor si dezbaterea metodelor de reducere a greutatilor care vin odata cu Bronhopneumopatia obstructiva cronica, noteaza https://goldcopd.org/.

Editia din 2022 are ca tema ”Plamanii tai pentru viata” si are loc la data de 16 noiembrie. Tema evidentiaza importanta sanatatii pe viata a plamanilor. De la nastere la maturitate, pastrarea plamanilor sanatosi reprezinta o parte indispensabila a sanatatii viitoare si a starii de bine. Aceasta campanie se concentreaza pe factorii determinanti de la nastere la maturitate si pe ceea ce se poate face pentru a promova o sanatate durabila si pentru a proteja persoanele vulnerabile, relateaza si Agerpres.

Potrivit Institutului de Pneumoftiziologie ā€˛Marius Nasta, Bronhopneumopatia Obstructiva Cronica (BPOC) este o boala pulmonara frecventa, estimarile indicand peste 600 de milioane de pacienti in toata lumea,

Conform Societatii Romane de Pneumologie, BPOC este o boala respiratorie cronica ce afecteaza atat bronhiile (bronsita cronica), cat si plamanii (emfizem) si se manifesta prin ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce se insoteste de o scadere progresiva a capacitatii respiratorii. Limitarea fluxului de aer este de obicei progresiva si asociata cu un raspuns anormal inflamator al plamanilor la particule nocive sau gaze.

Factori de risc pentru BPOC

Cel mai important factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alte cauze includ: iritantii pulmonari inhalati o lunga perioada de timp (praful industrial sau substantele chimice volatile); poluarea casnica; cauze genetice – deficitul unei anumite substante din organism.

Un diagnostic de BPOC trebuie luat in considerare la orice individ cu simptome si istoric de expunere la factori de risc si trebuie confirmat prin spirometrie.

Sursa foto: goldcopd.org

Etichete: bronhopneumopatia obstructiva cronica, BPOC

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: