Ziua mondiala a somnului | Un somn suficient si odihnitor este esential pentru sanatate

17/03/2023
Ziua mondiala a somnului | Un somn suficient si odihnitor este esential pentru sanatate

Ziua mondiala a somnului | Un somn suficient si odihnitor este esential pentru sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-somnului-un-somn-suficient-si-odihnitor-este-esential-pentru-sanatate/

La 17 martie 2023, este marcata editia cu numarul 16 a Zilei mondiale a somnului, potrivit www.worldsleepday.org.

Marcarea acestei zile are drept scop sublinierea importantei pe care un somn suficient si odihnitor o are pentru pastrarea sanatatii mintale si fizice, precum si pentru sporirea calitatii vietii. Totodata, cu aceasta ocazie este atrasa atentia asupra impactului pe care tulburarile de somn il au atat asupra individului, cat si asupra societatii.

Sloganul din anul 2023 al Zilei mondiale a somnului este “Somnul este esential pentru sanatate” (”Sleep is Essential for Health”), potrivit worldsleepday.org.

Somnul este fundamental pentru mentinerea sanatatii fizice, psihice si bunastarii proprii, avand o influenta benefica la fel de puternica asupra acestor deziderate precum mancatul sanatos si exercitiile fizice. Totusi, arata sursa citata, importanta somnului pentru binele individului si al intregii societati nu a atins cotele de popularizare si constientizare ale celorlalti doi factori, relateaza si Agerpres.

Chiar daca dormitul este un proces natural, nu costa nimic si nu presupune efort fizic, el nu ar trebui ignorat, pretuit mai putin sau considerat ca un bun dat. Din contra, subliniaza medicul Lourdes DelRosso, citat de wordsleepday.org.

Tulburarile somnului necesita o atentie sporita si o rezolvare cat mai timpurie si eficienta. Chiar si atunci cand nu exista dificultati majore legate de somn, fiecare dintre noi este incurajat sa gaseasca modalitati de a ne optimiza somnul, pentru a ne simti si mai bine si pentru a ramane sanatosi o perioada cat mai indelungata.

Initiativa din anul acesta a Societatii Mondiale a Somnului este cu atat mai relevanta, cu cat studiile recente continua sa demonstreze importanta somnului pentru sanatate.

In octombrie 2022, in jurnalul stiintific PLOS Magazine, a fost publicat un studiu care arata ca somnul timp de cinci ore sau mai putin la varstele de 50, 60 si 70 de ani a fost asociat cu un risc mai mare cu 30% pana la 40% de a dezvolta mai multe boli cronice comparativ cu persoanele care dormeau pana la sapte ore. Printre aceste afectiuni cronice se numara bolile de inima, diabetul si chiar cancerul.

De asemenea, in aprilie 2021, un studiu care a aparut in jurnalul stiintific Nature Communications a relevat un risc mai mare cu 20-40% de dementa la persoanele care dorm putin, al caror somn are o durata mai mica sau egala cu sase ore pe noapte la varste de 50 sau 60 de ani, comparativ cu cele care dorm “normal” (sapte ore).

Aceasta cercetare, care sugereaza existenta unei asocieri intre durata somnului si riscul de dementa, fara a permite confirmarea unei relatii cauza – efect, a fost realizata de Institutul National de Sanatate si Cercetari Medicale din Franta si Universitatea din Paris, in colaborare cu University College London.

Totodata, si Societatea Romana de Pneumologie recomanda numarul de ore de somn pe 24 ore, pentru fiecare categorie de varsta, dupa cum urmeaza: 12-18 ore de somn la nou-nascutul de pana in 4 luni; 12-16 ore intre 4 si 12 luni; 11-14 ore de somn intre 1-2 ani; 10-13 ore de somn intre 3-5 ani; 9-12 ore de somn intre 6-12 ani; 8-10 ore de somn intre 13-18 ani; 7+ ore de somn pentru persoanele de peste 18 ani.

“Neglijarea orelor de somn este asociata cu probleme de concentrare, comportament si memorie. Somnul insuficient creste riscul accidentelor, leziunilor, hipertensiunii, obezitatii, diabetului si depresiei”, se arata pe site-ul Societatii Romane de Pneumologie, srp.ro.

Etichete: ziua mondiala a somnului, somnul, durata somn, somn sanatate, lipsa somnului

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: