Ziua Mondiala a Sanatatii | OMS aniverseaza 75 de ani

07/04/2023
Ziua Mondiala a Sanatatii | OMS aniverseaza 75 de ani

Ziua Mondiala a Sanatatii | OMS aniverseaza 75 de ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-sanatatii-oms-aniverseaza-75-de-ani/

Ziua de 7 aprilie reprezinta data la care a intrat in vigoare Conventia Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un tratat intre natiunile lumii, care recunostea ca sanatatea nu este doar un drept fundamental al omului ci si un drept fundamental pentru pace si securitate. Anul acesta, institutia aniverseaza 75 de ani, potrivit https://www.who.int/.

Organizatia Mondiala a Sanatatii este o institutie specializata a Natiunilor Unite care a fost creata la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. In 1948, cu prilejul primei intruniri globale dedicata sanatatii s-a hotarat aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sanatatii, care a fost marcata pentru prima data in 1950.

In ultimele sapte decenii si jumatate, s-au inregistrat progrese extraordinare in protejarea oamenilor in fata bolilor si a distrugerilor, prin eradicarea variolei, reducerea incidentei poliomielitei cu 99%, imunizarea copiilor, scaderea mortalitatii materne si imbunatatirea sanatatii si bunastarii pentru alte milioane, relateaza si Agerpres.

“Istoria OMS demonstreaza ce se intampla atunci cand natiunile se unesc pentru un scop comun”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. “Avem multe de care sa fim mandri, dar mai este mult de facut pentru a realiza viziunea noastra fondatoare a celui mai inalt standard de sanatate atins pentru toti oamenii. Continuam sa ne confruntam cu nedreptati uriase in accesul la serviciile de sanatate, lacune majore in apararea lumii impotriva urgentelor de sanatate si amenintari din partea produselor daunatoare sanatatii si a crizei climatice. Nu putem face fata acestor provocari globale decat prin cooperare globala.”, potrivit https://www.who.int/.

Pentru a face fata acestor provocari, OMS indeamna tarile sa ia masuri urgente pentru a proteja, sustine si extinde forta de munca din domeniul sanatatii ca prioritate strategica.

Investitiile in educatie, competente si locuri de munca decente trebuie sa aiba prioritate pentru a raspunde cererii in crestere rapida in sanatate si pentru a evita o penurie estimata la 10 milioane de lucratori in domeniul sanatatii pana in 2030. Vizate sunt, in primul rand, tarile cu venituri mici si medii.

De asemenea, OMS a anuntat recent un program global de educatie privind ingrijirea de baza de urgenta, care vizeaza 25% dintre asistentele si moasele din 25 de tari cu venituri mici si medii, pana la sfarsitul anului 2025.
Acest program de ingrijire de urgenta va oferi asistentelor si moaselor abilitatile si competentele necesare pentru a face o diferenta majora in salvarea de vieti si reducerea dizabilitatilor.

Un angajament reinnoit fata de echitatea in sanatate va fi cheia pentru abordarea viitoarelor provocari in materie de sanatate. In umbra pandemiei de COVID-19, foaia de parcurs a OMS catre recuperare include o schimbare urgenta de paradigma catre promovarea sanatatii si bunastarii si prevenirea bolilor, abordand cauzele sale fundamentale si creand conditiile pentru ca sanatatea sa prospere. OMS indeamna tarile sa ofere servicii de sanatate, acordand prioritate asistentei medicale primare ca fundament al acoperirii medicale universale.

Pandemia de COVID-19 a aratat ca protejarea sanatatii este fundamentala pentru economiile, societatile, securitatea si stabilitatea noastra. Invatand din cea mai grava pandemie din istoria recenta, OMS este pregatita sa sprijine tarile lumii in timp ce negociaza un acord de pandemie, revizuirea Regulamentului international de sanatate si alte initiative financiare, de guvernanta si operationale pentru a pregati lumea pentru viitoare pandemii.

Sursa foto: www.who.int

Etichete: ziua mondiala a sanatatii 2023, OMS, OMS 75 de ani

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: