Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale | Pintea: Sunt multe de facut in acest domeniu

10/10/2019
Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale | Pintea: Sunt multe de facut in acest domeniu

Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale | Pintea: Sunt multe de facut in acest domeniu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-sanatatii-mintale-pintea-sunt-multe-de-facut-in-acest-domeniu/

Este timpul de a vorbi deschis despre sanatatea mintala, este timpul sa crestem gradul de constientizare si educare, la nivel national, in privinta acestui domeniu, a transmis ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, de Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale, subliniind ca anul acesta au existat mai multe evenimente nefericite care au tras un semnal de alarma cu privire la sanatatea mintala.

“Sunt multe de facut in acest domeniu. Lucram la strategia si a planului de masuri sectorizat, dar care vor fi finantate, pentru ca altfel munca noastra nu va avea finalitate. Lucram si la standardizarea procedurilor operationale in spitalele de psihiatrie. Am stabilit intalniri intre specialisti din comisia de specialitate a MS, reprezentanti OMG-uri, medici pentru a gasi cele mai bune solutii pentru modificarea Legii Sanatatii Mintale si a programelor de tratament”, tramsmite ministrul Sanatatii.

Potrivit demnitarului, este nevoie de formarea continua a pregatirii personalului care lucreaza in sectiile de psihiatrie care au un specific aparte, dar si de constientizarea populatiei, deoarece exista inca fenomenul de stigma pentru acesti pacienti.

“Anul acesta am finalizat controlul in toate unitatile sanitare care ne arata exact unde suntem si ce avem de facut pentru imbunatatirea serviciilor medicale si a ingrijirii de care au nevoie acesti bolnavi. Pentru prima oara vom deschide linii de finantare si atragerea de fonduri europene si in domeniul psihiatriei, specialitate care nu a beneficiat de astfel de facilitati pana in prezent”, mai precizeaza Sorina Pintea.

Numerosi factori de natura sociala, demografica, psihologica sau biologica contribuie la mentinerea sanatatii mintale a unei persoane.

De asemenea, Pintea a mai precizat ca asteapta concluziile discutiilor dintre profesionisti si societatea civila si va lua imediat masurile necesare care se impun.

“Cazul bolnavului cu afectiuni psihice necesita o abordare multidisciplinara. Deseori aceste cazuri, in special cele cronice, exced sfera medicala si devin cazuri sociale. De aceea, sustin prima propunere facuta de specialisti care vizeaza infiintarea unui grup de lucru interministerial, alcatuit din reprezentanti ai mai multor ministere si institutii publice, cu putere de decizie, ca, de exemplu, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, cel de Interne sau Ministerul Afacerilor Externe – CEDO, care sa elaboreze strategia si planul de masuri care sa identifice toate solutiile necesare domeniului”, mai scrie in mesajul ministrului Sanatatii transmis de Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale.

Etichete: ziua sanatatii mintale, sanatate mintala, psihiatrie, depresie, anxietate

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: