Ziua mondiala a donatorului de sange | Donarea de sange este un act de solidaritate

14/06/2022
Ziua mondiala a donatorului de sange | Donarea de sange este un act de solidaritate

Ziua mondiala a donatorului de sange | Donarea de sange este un act de solidaritate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-donatorului-de-sange-donarea-de-sange-este-un-act-de-solidaritate/

Anual, la data de 14 iunie, se marcheaza Ziua mondiala a donatorului de sange. Anul acesta, OMS face apel la oamenii din intreaga lume sa doneze sange intr-un gest de solidaritate.

Organizatia preciseaza ca sangele, produsele sanguine si transfuzia acestora reprezinta un aspect critic al ingrijirii si al sanatatii si sunt de importanta majora in tratarea persoanelor care sufera de anumite boli sau ca urmare a  unor accidente sau situatii de urgenta.

Premierul Romaniei, Nicolae Ciuca, a lansat un apel la solidaritate cu pacientii care au nevoie de transfuzii, subliniind importanta donarii de sange.

“Marcam astazi Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, prilej pentru a le multumi celor care salveaza vieti donand sange, dar si pentru a constientiza importanta acestui gest de solidaritate fata de cei a caror viata sau sanatate pot sa depinda, la un moment dat, de o transfuzie de sange. Este mare nevoie de sange in spitale, iar insuficienta stocurilor necesare, accentuata din cauza pandemiei, inseamna interventii chirurgicale vitale amanate sau agravarea starii unor pacienti aflati in stare critica. Sansele lor de supravietuire si de vindecare vor fi cu atat mai mari cu cat vor fi mai multi oameni vor intelege importanta sociala a gestului de a dona sange. Lansez, din acest motiv, un apel la solidaritate cu pacientii care au nevoie de transfuzii si sper ca cei care au mai donat sange pana acum, prin exemplul personal, sa-i motiveze si pe altii. Am incredere in generozitatea si capacitatea de mobilizare a romanilor pentru astfel de cauze cu caracter umanitar, asa cum au demonstrat cei care au donat sange pentru militarii si cetatenii raniti in urma agresiunii ruse asupra Ucrainei si le multumesc pentru aceasta”, a precizat prim-ministrul Nicolae Ciuca.

A deveni donator de sange voluntar este un pas simplu, dar altruist, pe care toata lumea il poate face pentru a-si consolida comunitatile, a sprijini sistemele locale de sanatate si a salva vieti, mai transmite OMS cu aceasta ocazie.

In 2022, sloganul Zilei mondiale a donatorului de sange este “Donarea de sange este un act de solidaritate. Alaturati-va efortului si salvati vieti”.

Etichete: donarea de sange, donatori de sange,

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: