Ziua internationala fara tutun

01/06/2012

Ziua internationala fara tutun

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-internatonala-fara-tutun/

Joi, 31 mai a.c.  a  fost celebrata Ziua Internationala fara tutun, ocazie cu care a avut loc si Manifestul celor care au renuntat la tutun. Medicii atrag atentia romanilor ca mai mult de 4,4 milioane dintre noi fumeaza zilnic, iar aproape 6,5 milioane de persoane sunt expuse la fumul de tigara la domiciliu.

Conform datelor furnizate de Studiul Global privind Tutunul la adulti , 17,1% dintre fumatori a inceput sa consume tutun inainte de 15 ani, majoritatea fiind din mediul rural. Situatia este si mai grava intrucat 69,5% dintre fumatorii zilnici isi aprind prima tigara in primele 30 minute dupa trezire, dintre care 26,2% in primele 5 minute dupa trezire.Institul de Pneumoftiziologie Marius Nasta , coordonator al Programului  National STOP Fumat a demarat  pe tot parcursul lunii mai o serie de activitati  menite sa atraga atentia asupra efectelor nocive ale fumatului, activitati desfasurate sub sloganul Mai, luna renuntarii la fumat.

Totodata, la dispozitia pacientilor a fost pusa si o linie telefonica gratuita unde toti cei interesati au putut suna in vederea integrarii in Programul National STOP Fumat. Astfel, pana ieri, 30 mai, au apelat Tel Verde si au primit informatii despre program un numar de 312 persoane,  ceea ce reprezinta o crestere de peste 5 ori fata de media apelurilor din primele 3 luni ale anului 2012 (61,7 persoane/ luna). Cea mai importanta crestere s-a observat in randul persoanelor cu varsta de pana in 30 de ani: in luna mai, procentul celor cu varsta de peste 30 de ani a fost de 35,8% din totalul apelantilor care si-au declarat varsta, semnificativ mai mare fata de cei 27% care au sunat la Tel Verde in primul trimestru.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: