Ziua internationala de lupta impotriva maladiei Lupus

10/05/2023
Ziua internationala de lupta impotriva maladiei Lupus

Ziua internationala de lupta impotriva maladiei Lupus

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-internationala-de-lupta-impotriva-maladiei-lupus/

La data de 10 mai este marcata Ziua internationala de lupta impotriva maladiei Lupus, in vederea constientizarii la nivel mondial a bolii si acordare de sprijin celor afectati si familiilor acestora.

Proclamata in 2004 de un Comitet director international, reprezentand 13 tari, Ziua internationala a luptei impotriva maladiei Lupus este sustinuta de Federatia Mondiala Lupus, o coalitie de organizatii de pacienti din intreaga lume, ce urmareste imbunatatire calitatii vietii persoanelor afectate, potrivit worldlupusfederation.org si worldlupusday.org.

Lupusul este o boala cronica, autoimuna, care poate deteriora orice parte a corpului (piele, articulatii, organe). Ea este generata de un virus, intalnit mai ales la femei, ce opreste sistemul imunitar sa mai faca diferenta dintre substantele si celulele straine si cele proprii. Astfel, sistemul imunitar produce anticorpi care distrug celulele corpului, producand de la inflamatii si rani pana la distrugerea grava a unor organe si/sau desfigurare, relateaza si Agerpres.

Semnele si simptomele tind sa dureze mai mult de sase saptamani si deseori, multi ani. Printre simptomele care pot sa apara se numara: febra, anemia, sensibilitatea la lumina, pierderea sau cresterea in greutate, probleme cu coagularea sangelui, convulsii, anxietate, depresie, pierdere de memorie, caderea parului.

Pentru diagnosticarea bolii specialistii estimeaza ca este nevoie, in medie, de patru ani si de consultarea a trei medici diferiti. Lupusul este dificil de diagnosticat intrucat prezinta simptome care imita adesea caracteristicile altor afectiuni, variaza mult de la un pacient la altul si poate suferi modificari in timp.

La nivel mondial, peste 5 milioane de oameni sufera de efectele acestei maladii, potrivit datelor statistice. Aceasta afectiune apare in intervalul 15-44 de ani, femeile fiind mai predispuse.

La nivel global, organizatiile internationale constituite pentru a lupta impotriva lupusului desfasoara manifestari prin care cer sprijin in vederea finantarii cercetarii medicale asupra acestei boli, si, totodata, recunoasterea la nivel mondial a lupusului ca o problema importanta de sanatate publica.

Etichete: lupus, maladia lupus, diagnosticare lupus, simptome lupus

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: