Ziua Internationala de Lupta impotriva Bolii Parkinson

21/03/2013

Ziua Internationala de Lupta impotriva Bolii Parkinson

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-internationala-de-lupta-impotriva-bolii-parkinson/

poza consult medic pacientBoala Parkinson este cea mai intalnita boala neurodegenerativa dupa Alzheimer, afectand peste 4 milioane de oameni din intreaga lume. In Romania exista peste 72.000 de pacienti cu boala Parkinson, oameni care lupta zi de zi cu neputinta de a-si controla miscarile corpului si de a face, fara eforturi suplimentare, lucruri banale pentru un om sanatos.

Pentru ei si pentru familiile lor, Asociatia de Lupta impotriva bolii Parkinson si compania de comunicare medico-sociala Houston NPA organizeaza la Deva, in perioada 10-12 aprilie a.c., o serie de actiuni grupate sub titulatura Zile speciale pentru oameni deosebiti pentru a marca Ziua Internationala de Lupta impotriva Bolii Parkinson.

Pe 10 aprilie 2013 se implinesc 7 ani de la infiintarea Asociatiei de Lupta impotriva bolii Parkinson, singura organizatie nonguvernamentala din Romania care apara drepturile si interesele celor diagnosticati cu boala Parkinson. Aniversarea va fi marcata prin lansarea de lampioane chinezesti in piata I. C. Bratianu din Deva, la ora 20.00

In cea de-a doua zi a evenimentului, pe 11 aprilie, atat pacientii, cat si cadrele medicale care doresc sa le fie alaturi sunt invitati sa participe la un simpozion despre boala Parkinson, gazduit de Hotel Wien, intre orele 9.00 si 15.00. Printre lectorii care si-au confirmat deja prezenta la simpozion se afla: dr Anca Mihu, seful sectiei de neurologie a Spitalului Judetean de Urgenta Deva, dr. Jan Ciurea, seful sectiei de neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta “Prof. dr. Bagdasar-Arsenie”, dr. Dan Farcas – medic cardiolog, care va vorbi despre experienta sa ca pacient cu boala Parkinson, dr. Silvia Novac, medic de familie in Hunedoara, farm. Maria Talvescu, presedintele Colegiului Farmacistilor din Hunedoara si prof. dr. Mihaela Simu, sefa sectiei de Neurologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.

Cu ocazia simpozionului va fi lansata cartea Sfaturi de zi cu zi in boala Parkinsonscrisa de Dan Raican, presedintele Asociatiei de Lupta impotriva bolii Parkinson, alaturi de dr. Dan Farcas. Seara participantii la eveniment vor putea asista si la conferinta-spectacol sustinuta de Dan Puric la Centrul Cultural “Dan Munteanu”.

Manifestarea se va incheia pe 12 aprilie cu o masa rotunda privind profilul ideal al bolnavului pentru neuroimplant.

Ziua Internationala de Lupta impotriva bolii Parkinson este organizata anual cu scopul cresterii nivelului de constientizare in ceea ce priveste boala Parkinson si impactul pe care aceasta maladie degenerativa il are asupra individului, a familiei si asupra societatii. O mai buna informare va reduce stigma asociata cu aceasta boala, va creste intelegerea si sprijinul comunitatii si va conduce la imbunatatirea calitatii vietii bolnavilor de Parkinson.

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: