Ziua internationala a informarii cu privire la leucemia mieloida cronica

22/09/2015

Ziua internationala a informarii cu privire la leucemia mieloida cronica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-internationala-a-informarii-cu-privire-la-leucemia-mieloida-cronica/

Parlamentul European aproba terapiile bazate pe celule stem din sange ombilicalLa 22 septembrie, in fiecare an, este marcata Ziua internationala a informarii cu privire la leucemia mieloida cronica (LMC), o initiativa a organizatiilor de pacienti din intreaga lume lansata in anul 2008.

Potrivit Fundatiei Internationale pentru Leucemia Mieloida Cronica (fundatie caritabila fondata in 2009), din 2011, marcarea acestei zile a devenit un eveniment global.

Pornind de la moto-ul campaniei din 2015 “Astazi, Impreuna”, au fost create patru sub-mesaje specifice pentru patru directii tinta.

Fiecare mesaj reprezinta un puternic “apel la actiune” destinat sa mobilizeze publicul tinta. Astfel, mesajele sunt: pentru publicul larg “Astazi traim, Impreuna vom lupta”, pentru pacienti si rude, “Astazi vorbim, Impreuna traim”, pentru specialisti si domeniul sanatatii, “Astazi ascultam, Impreuna putem ajuta” si pentru factorii de decizie”Astazi vom cere, Impreuna ne pasa”.

De asemenea, pagina dedicata zilei pune la dispozitia celor care doresc sa marcheze Ziua internationala a informarii cu privire la leucemia mieloida cronica, pliante, postere, afise, comunicate de presa si alte materiale de campanie in mai multe limbi, potrivit www.cmladvocates.net.

Aceste materiale au fost furnizate de membrii retelei “CML Advocates Network”, care s-au alaturat campaniei “Astazi, Impreuna”.

Fundatia Internationala pentru Leucemia Mieloida Cronica (Leukemia Patient Advocates Foundation), este o fundatie non-profit, cu sediul in Elvetia.

Misiunea sa este de a imbunatati conditiile de viata ale pacientilor afectati de leucemie, precum si ale rudele acestora.

Data aleasa pentru marcarea acestei zile nu este intamplatoare, ea reprezentand modificarea genetica a cromozomilor 9 si 22, care cauzeaza leucemia mieloida cronica. Este o boala de sange si a maduvei osoase, care apare atunci cand se produce o transformare canceroasa a unei celule stem. Netratata, aceasta boala duce la deces in 2-3 ani.

La nivel mondial, leucemia mieloida cronica are o incidenta de 1,6 cazuri la 100.000 de persoane pe an. Cel mai adesea afecteaza oamenii de varsta mijlocie si inaintata, diagnosticul fiind pus frecvent intre 55 si 60 ani, cu rata de diagnostic la copii de 2%. Este mai frecvent la barbati. LMC reprezinta 15% din toate tipurile de leucemii diagnosticate la adulti.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: