Ziua Eticii Medicale – mesajul Secretarului General al Asociatiei Medicale Mondiale

12/09/2016

Ziua Eticii Medicale – mesajul Secretarului General al Asociatiei Medicale Mondiale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-eticii-medicale-mesajul-secretarului-general-al-asociatiei-medicale-mondiale/

CMRColegiul Medicilor din Romania este membru al Asociatiei Medicale Mondiale din anul 2012.
Avand in vedere ca in data de 18 septembrie se celebreaza Ziua Eticii Medicale, reprezentantii institutiei transmit profesionistilor din Romania scrisoarea Secretarului General al AMM, dr. Otmar Kloiber.

Totodata ii mai informeaza ca in data de 4.11.2016 va avea loc Adunarea Generala Extraordinara a Colegiului Medicilor din Romania, care va avea pe ordinea de zi modificari ale Statutului si Codului de Deontologie Medicala ale Colegiului Medicilor din Romania, in ideea de a fi actualizate prevederile acestor acte normative, in functie de evolutia contemporana a exercitarii profesiei medicale.

“Consideram ca aceasta activitate a Colegiului Medicilor din Romania este un privilegiu de care trebuie sa profitam pentru a transmite corpului profesional mesajul nostru clar despre raspunderea pe care o avem in domeniu, precum si societatii ca organismul nostru profesional este profund preocupat de acest subiect si ca prin prevederile Codului Deontologic si Statutului oferim garantii despre rolul institutional al Colegiului Medicilor din Romania.”, scrie intr-un comunicat al CMR.

Scrisoarea Domnului Dr. Otmar Kloiber, Secretar General al Asociatiei Medicale Mondiale (WMA)

Avand in vedere ca Asociatia Medicala Mondiala face din apararea eticii medicale unul dintre principalele sale misiuni si ca a avut loc prima Adunare Generala a acesteia in data de 18 septembrie 1947 cand s-a decis ca AMN sunt invitati sa sarbatoreasca ziua de 18 septembrie ca “Ziua eticii medicale.”
Stimati colegi,
Ceea ce multi considera ca fiind o sarcina plictisitoare – a reglementa si a fi reglementat – este de fapt un privilegiu pentru profesie si foarte putini beneficiaza de acest lucru. Avand capacitatea de a crea si de a supraveghea propria deontologie este un lucru foarte rar si numai unele profesii impartasesc acest beneficiu cu noi. Aceasta nu este o chestiune de statut, de drept divin si, desigur, nici libertatea unui nebun. Acest lucru se refera la a servi mai bine pacientii si comunitatile noastre, a-i ajuta, a-i trata si nu pentru placerea sau onoarea noastra. Cu toate acestea, suntem mandri de a stabili standarde pentru medicina si ingrijiri si nerabdatori sa le pastram si sa le protejam.
Multi ne invidiaza pentru asta. Altii vor sa ne lipseasca de autonomia noastra din diverse motive, mai ales economice.
Adunarea Generala a Asociatiei Medicale Mondiale a decis ca data de 18 septembrie, ziua corespunzatoare datei creatiei in 1947 a Asociatiei Medicale Mondiale, sa fie “Ziua Eticii Medicale”.
Exista mai multe motive pentru a comemora aceasta zi.
-Un consens global privind etica medicala a fost intotdeauna obiectivul nostru si suntem mandri de aceasta. Am invatat din greselile grave din trecut si in mod constant incercam sa imbunatatim lucrurile. Pacientii din intreaga lume au beneficiat de actiunile noastre de aparare. De multe ori noi suntem singurii care lupta pentru a salva interesele lor.
Autonomia profesionala si independenta clinica nu sunt garantate. Ele sunt amenintate in primul rand de o mercantilizare a medicinei.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: