Ziua de Informare privind Gripa – 30 octombrie 2014

29/10/2014

Ziua de Informare privind Gripa – 30 octombrie 2014

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-de-informare-privind-gripa-30-octombrie-2014/

30 octombrie afis gripaConform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un procent de 5 pana la 15% din populatie este afectata anual de infectii ale tractului respirator superior in timpul epidemiilor de gripa anuale.

Grava problema de sanatate publica, gripa afecteaza toate persoanele, indiferent de varsta, insa adultii cu varsta de peste 65 de ani si copiii sub 2 ani sunt recunoscuti ca fiind categoriile cele mai vulnerabile.

Acestor li se alatura persoanele care sufera de afectiuni cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatice, sangvine, diabet sau boli care au efect negative asupra sistemului imunitar.

“La nivel global, gripa afecteaza 5% – 10% dintre adulti si 20% – 30% dintre copii. Cel mai mult ajung sa fie spitalizati sau chiar sa moara din cauza gripei, persoane aflate in grupele de risc (copiii mici, batranii si persoanele cu afectiuni grave). Anual, epidemiile de gripa genereaza la nivel mondial intre 3 si 5 milioane de cazuri severe de gripa si intre 250.000 si 500.000 de cazuri de deces”, scrie intr-o informare publica afisata pe site-ul Societatii Nationale de Medicina Familiei.
 
Pentru controlul efectelor gripei asupra persoanelor, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea anuala, inaintea inceperii fiecarui sezon gripal.

Vaccinarea trebuie efectuata in special de catre persoanele aflate in grupele de risc intre care se numara: femeile insarcinate, copiii intre 6 luni si 5 ani, persoanele trecute de 65 de ani, persoanele care au afectiuni grave precum si personalul sanitar.
 
Ministerul Sanatatii, impreuna cu biroul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, Primaria Municipiului Bucuresti, Institutul National de Sanatate Publica, Societatea Nationala de Medicina Familiei, Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania si Agentia de presa Mediafax organizeaza – Ziua de informare privind gripa, marcata in Europa, in fiecare an, pe 30 octombrie.

Aceasta zi a fost stabilita la initiativa OMS, pentru a atrage atentia asupra riscurilor pe care le implica infestarea cu virusul gripal si importanta vaccinarii.

Cu aceasta ocazie, va fi organizata, la Bucuresti, o conferinta la care vor participa specialisti si reprezentanti ai grupelor de populatie vizate de vaccinare.
 
In cadrul evenimentului vor fi abordate teme de interes pentru specialisti si publicul larg: strategia Ministerului Sanatatii privind imunizarea populatiei pin administrarea vaccinului anti-gripal, obiectivele si planul actiunilor de informare ale OMS, rolul medicului de familie in informarea privind importanta vaccinarii si monitorizarea persoanelor aflate in grupele de risc, accesul populatiei la vaccinuri, informarea medicilor privind tipul de vaccin anti-gripal ce va fi administrat inainte sezonului gripal 2014-2015.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: