Zeci de spitale din Romania nu fac avorturi la cerere

09/07/2019

Zeci de spitale din Romania nu fac avorturi la cerere

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/zeci-de-spitale-din-romania-nu-fac-avorturi-la-cerere/

Un raport al unei organizatiei non-profit arata faptul ca zeci de spitale din Romania refuza sa faca avorturi la cerere.
Centrul FILIA, in parteneriat cu ECPI –  Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, au publicat in iunie 2019 raportul “Refuzul la efectuarea avortului la cerere in Romania”.

Potrivit unui comunicat, monitorizarea a fost realizata in luna aprilie 2019, inaintea sarbatorilor de Paste. Dintre cele 158 de spitale publice care au fost contactate si care au infrastructura necesara pentru a face intreruperi de sarcina, s-a constatat ca se fac intreruperi de sarcina oricand in 40 de spitale din 24 de judete, niciunul din Bucuresti (25.3% din spitalele care au raspuns). 

Raportul dezvaluie, insa, si o latura ingrijoratoare . Nu se fac intreruperi de sarcina la cerere in timpul sarbatorilor religioase in 36 de spitale din 19 judete (22.7% din spitalele care au raspuns). 

Continut educational:

De asemenea, conform raportului citat, nu se fac deloc intreruperi de sarcina la cerere in 51 de spitale din 29 de judete (32.2% din spitalele care au raspuns). 

“Amintim ca in Romania peste 10.000 de femei au murit ca urmare a interzicerii avortului in perioada comunista, iar ingradirea accesului femeilor la intrerupere de sarcina la cerere conduce la avorturi facute in conditii improprii. Organizatia Natiunilor Unite a recunoscut ca a nega dreptul femeilor la intreruperi de sarcina in conditii sigure, constituie un act de violenta impotriva femeilor (CEDAW si CRPD, 2018)”, se arata in comunicatul ONG-ului.

Conform sursei citate, se mai atrage atentia ca nu exista educatie sexuala in scoli, desi 76% dintre romani considera ca ar trebui sa fie. Lipsa accesului la educatie sexuala si metode contraceptive creste numarul sarcinilor nedorite si a problemelor de ordin medical, cat si al nasterilor in randul adolescentelor.

Etichete: avorturi la cerere, Initiative Publice, intreruperi de sarcina

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Garbea Constantin says:

    Ce sa intelegem prin ,, lipsa accesului la metode contraceptive ” ? ! Sa intelegem ca persoanele respective nu-si permit nici macar ,, luxul” unui prezervativ ?! Sa fim seriosi !

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Florin Citu: Romania are o campanie de vaccinare de succes

Urmasii salariatilor din sistemul sanitar, decedati in urma infectiei cu SARS-CoV-2, vor beneficia de pensie

CMR si CMMB atrag atentia ca medicii trebuie sa prescrie tratamente conform ghidurilor si protocoalelor in vigoare

Autoritatile iau in calcul un nou algoritm privind evolutia cazurilor de Covid-19

Focar cu noua tulpina de coronavirus din Marea Britanie, la o scoala din Bucuresti