Zeci de spitale din Romania nu fac avorturi la cerere

09/07/2019

Zeci de spitale din Romania nu fac avorturi la cerere

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/zeci-de-spitale-din-romania-nu-fac-avorturi-la-cerere/

Un raport al unei organizatiei non-profit arata faptul ca zeci de spitale din Romania refuza sa faca avorturi la cerere.
Centrul FILIA, in parteneriat cu ECPI –  Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, au publicat in iunie 2019 raportul “Refuzul la efectuarea avortului la cerere in Romania”.

Potrivit unui comunicat, monitorizarea a fost realizata in luna aprilie 2019, inaintea sarbatorilor de Paste. Dintre cele 158 de spitale publice care au fost contactate si care au infrastructura necesara pentru a face intreruperi de sarcina, s-a constatat ca se fac intreruperi de sarcina oricand in 40 de spitale din 24 de judete, niciunul din Bucuresti (25.3% din spitalele care au raspuns). 

Raportul dezvaluie, insa, si o latura ingrijoratoare . Nu se fac intreruperi de sarcina la cerere in timpul sarbatorilor religioase in 36 de spitale din 19 judete (22.7% din spitalele care au raspuns). 

Continut educational:

De asemenea, conform raportului citat, nu se fac deloc intreruperi de sarcina la cerere in 51 de spitale din 29 de judete (32.2% din spitalele care au raspuns). 

“Amintim ca in Romania peste 10.000 de femei au murit ca urmare a interzicerii avortului in perioada comunista, iar ingradirea accesului femeilor la intrerupere de sarcina la cerere conduce la avorturi facute in conditii improprii. Organizatia Natiunilor Unite a recunoscut ca a nega dreptul femeilor la intreruperi de sarcina in conditii sigure, constituie un act de violenta impotriva femeilor (CEDAW si CRPD, 2018)”, se arata in comunicatul ONG-ului.

Conform sursei citate, se mai atrage atentia ca nu exista educatie sexuala in scoli, desi 76% dintre romani considera ca ar trebui sa fie. Lipsa accesului la educatie sexuala si metode contraceptive creste numarul sarcinilor nedorite si a problemelor de ordin medical, cat si al nasterilor in randul adolescentelor.

Etichete: avorturi la cerere, Initiative Publice, intreruperi de sarcina

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Laparoscoape performante la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Bloc operator cu 11 sali dotate la standarde inalte, la Braila

Decizie CMR privind metodologia de infiintare a punctelor secundare de lucru in specialitatea medicina de familie

Pacientul acoperit in spitale, o parte a strategiei anticoruptie (Pintea)

Medici avertizati sa nu cheme pacientii la cabinetele private