Zeci de mii de medici au solicitat actele de emigrare in ultimii ani. Localitati intregi nu au medic de familie

06/12/2016

Zeci de mii de medici au solicitat actele de emigrare in ultimii ani. Localitati intregi nu au medic de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/zeci-de-mii-de-medici-au-solicitat-actele-de-emigrare-in-ultimii-ani-localitati-intregi-nu-au-medic-de-familie/

MEDICI-ATITUDINE-2016Peste 43.000 de specialisti din sanatate au solicitat ministerului de resort, din 2007 pana in prezent, documentele pentru a emigra in strainatate.

“Romania se confrunta de cativa ani buni cu o criza severa a resurselor umane in sanatate si stim ca nivelul scazut al veniturilor, conditiile proaste de munca si lipsa echipamentelor, posibilitatile reduse de dezvoltare profesionala sunt doar cativa dintre factorii care au condus in timp la aceasta criza. Ca rezultat, peste 43.000 de specialisti au solicitat din 2007 pana astazi Ministerului Sanatatii documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar daca nu toti au plecat, aceste cifre in sine sunt  de natura sa ne ingrijoreze’, a afirmat Ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

Ministrul a mai precizat ca localitati intregi nu au medic de familie, media numarului de medici si asistenti medicali din Romania fiind mult sub media europeana.

“Cu toate acestea, Romania pregateste anual mii de absolventi ai invatamantului medical. Un studiu efectuat de OMS, pe care l-am solicitat imediat ce am venit la MS, ne arata cat costa pregatirea unui absolvent roman de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei si aceasta suma nu ia in calcul rezidentiatul, care implica de asemenea la randul sau sume foarte mari”, a afirmat Voiculescu.

El a adaugat ca un calcul efectuat pentru cei peste 43.000 de specialisti din domeniul medical pe care Romania i-a pierdut in perioada 2007—2016 este de peste 3,5 miliarde de lei.

“Incapacitatea statului roman de a motiva absolventii sa practice in Romania face ca aceste cheltuieli sa fie nu o investitie, ci o pierdere, o pierdere irecuperabila”, a mai spus ministrul, potrivit sursei mentionate.

 

Autor: FormareMedicala.ro

3 Comentarii

  1. alex says:

    Tavalugul plecarilor a pornit demult, dinainte de 2007, acest an a fost ales arbitrar, dupa 1989 medicii romani au plecat non-stop spre zari mai albastre.Nimeni si nimic nu va mai redresa sistemul medical birocratic de la noi, sistemul in care primeaza actele, cifrele, raportarile, registrele, DES-urile , PIAS-urile , SIUI-urile, ….am zis ceva de pacient si boala, de relatia pacient-medic? Nu mai este loc pentru asa ceva. Sistemul medical marsavit, pervertit, distrus de interese meschine si semidocti a ajuns la final.Mai vin niste Sarbatori si ne prefacem ca nu vedem. Ne prefacem si doare.
    Multa sanatate !

  2. omul 2 says:

    “Incapacitatea statului roman de a motiva absolventii sa practice in Romania face ca aceste cheltuieli sa fie nu o investitie, ci o pierdere, o pierdere irecuperabila”, a mai spus ministrul, potrivit sursei mentionate.
    Si?
    Nu vad nici un ministru al sanatatii care sa asigure oricarui medic din Ro un venit de 4-5000 euro net!
    Sa vedeti cum s-ar inversa procesul!

  3. BALLOK IOLANDA says:

    Va rog simplificarea sistemmului de a prescrie RETETELE.Fara liste,fara limita la pensionari.De ce.In Elvetia exista o reteta simpla care si noi am avut inainte de DICTATURA ADMINISTRATIVA actuala.Sistemul stie cine cit plateste pentru medicamente dupa ce reteta este introdusa cu C.N.P-ul pacientuliu.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: