Zeci de medici de la Spitalul Judetean Arad, pusi sa plateasca pentru o amenda de la CJAS

14/11/2022
Zeci de medici de la Spitalul Judetean Arad, pusi sa plateasca pentru o amenda de la CJAS

Zeci de medici de la Spitalul Judetean Arad, pusi sa plateasca pentru o amenda de la CJAS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/zeci-de-medici-de-la-spitalul-judetean-arad-pusi-sa-plateasca-pentru-o-amenda-de-la-cjas/

Zeci de medici de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Arad sunt nemultumiti dupa ce conducerea le impune sa plateasca din propriile salarii o amenda totala de 38.381 lei primita de unitatea medicala de la Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate (CJAS), care a constatat anul trecut unele nereguli birocratice.

Unii medici spun ca au de platit mii de lei, cea mai mica sanctiune aplicata de conducerea spitalului fiind de 399,80 lei. Zilele trecute, 47 de medici ai SCJU Arad au primit notificari de la conducerea unitatii medicale cu privire la sumele pe care le au de achitat.

Va aducem la cunostinta ca in urma Raportului de control nr. 223/06.12.2021 efectuat de Casa de Asigurari de Sanatate Arad, s-a dispus sanctionarea SCJU cu retinerea sumei de 38.381 lei (0,5% din suma contractata pentru servicii medicale spitalicesti). In urma controlului mai sus mentionat s-a constatat ca nu au fost respectate prevederile Ordinului MS 1782/2006 privind inregistrarea si raportarea statistica a pacientilor care primesc servicii medicale in regim de spitalizare continua si spitalizare de zi, prevederile Ordinului nr. 867/2011 privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletului de internare utilizat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si a Instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a biletului de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletului de internare utilizat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, prevederile Ordinului nr. 1192/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si prevederile art.6 litera g din Contractele nr.715/2018 si nr.715/2021 incheiate cu CAS Arad conform carora furnizorul are obligatia’ sa asigure respectarea prevederilor actelor normative referitoare la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, incidente activitatii desfasurate de furnizorii de servicii medicale ce fac obiectul contractului incheiat cu casa de asigurari de sanatate‘ – se arata in notificarea trimisa medicilor, potrivit Agerpres.

In continuare, angajatii vizati sunt instiintati ce deficiente au fost constatate, cum ar fi necompletarea unor date privind biletul de trimitere pe baza caruia s-a facut internarea.

Au fost descoperite 96 de nereguli care au condus la sanctiunea aplicata de CJAS Arad, in suma de 38.381 lei, astfel ca la nivelul spitalului s-a decis ca fiecare neregula sa fie sanctionata cu suma de 399,80 lei.

“Suntem sanctionati cu sume exorbitante pentru unele greseli minore, pur birocratice. Suntem medici, ni se intampla fiecaruia sa uitam sa mai semnam o hartie sau sa punem parafa, dar pentru asta nu cred ca trebuie sa platim din salarii sume atat de mari, de mii de lei. In plus, a trecut un an de la controlul CJAS, iar pana acum nu ni s-a atras atentia asupra acelor erori birocratice. Poate cel mai important este de precizat faptul ca CJAS nu a gasit nereguli privind actul medical”, a declarat unul dintre medicii sanctionati, potrivit sursei citate.

Mai multi medici din spital au apelat la avocati pentru a contesta aceasta decizie.

Conducerea unitatii medicale a declarat ca ‘au existat unele deficiente cu privire la modul de completare a documentelor medicale care stau la baza platii serviciilor medicale cuprinse in contractul incheiat cu CJAS’.

“Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Arad efectueaza anual, in baza legislatiei in vigoare, controale asupra activitatii desfasurate de furnizorii de servicii medicale in baza contractelor incheiate cu CJAS. In urma verificarilor efectuate in toamna anului trecut, Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad i s-au retinut 38.381 de lei. Dupa verificarea documentelor, puse la dispozitie de catre unitatea medicala, s-a constatat ca au existat unele deficiente cu privire la modul de completare a documentelor medicale, care stau la baza platii serviciilor medicale cuprinse in contractul incheiat cu CJAS, precum: lipsa semnaturii si parafei medicului curant/sef din Foaia de Observatie Clinica Generala, diverse campuri sau anexe necompletate ori completate incorect. Echipa de control a elaborat un proces verbal de constatare cu drept de contestare de catre personalul medical implicat, in termen de trei zile. Colegii nostri nu au contestat decizia echipei de control, fapt pentru care institutiei i-au fost retinuti acesti bani”, a spus managerul SCJU Arad, Florina Ionescu, citata de Agerpres.

Ea a mai adaugat ca ‘la nivelul SCJU Arad exista proceduri clare referitoare la modalitatea de completare a documentelor medicale, proceduri pe care cadrele medicale le-au luat la cunostinta’.

Etichete: medici spital judetean arad, SCJU arad, amenda CJAS,

autor

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Doina Paraschiv says:

    S-a găsit motivul pentru care nu funcționează sistemul medical în România – ” necompletarea unor documente medicale duce la distrugerea sistemului medical” Rușine! Suntem medici și calitatea acului medical contează cel mai mult pentru un sistem medical sanatos.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: