Zeci de localitati din Caras-Severin nu au medici de familie

18/07/2017

Zeci de localitati din Caras-Severin nu au medici de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/zeci-de-localitati-din-caras-severin-nu-au-medici-de-familie/

In 11 localitati rurale din judetul Caras Severin nu exista niciun medic de familie, iar alte 11 au un numar insuficient, raportat la populatia din zona respectiva. In total, in judet ar mai fi nevoie de 35 de medici de familie.

Locuitorii din localitatea Goruia, spre exemplu, nu au mai avut medic de familie de ani de zile. Oamenii s-au adaptat si s-au inscris la medici de familie din Resita, iar pentru cei care nu au optat sa se deplaseze la oras, vine de 2 ori pe saptamana un medic dintr-o comuna invecinata, scrie publicata banatulazi.ro

Primarii din localitatile rurale unde nu exista medic de familie spun ca motivul este numarul mic de locuitori si niciun medic nu doreste un numar de putin peste 100 de pacienti. Cu toate acestea, si in mediul urban lipsesc medici de familie.

“Este un algoritm de calcul pentru un necesar de medici in judet, ori se stie clar ca judetul Caras-Severin este unul destul de intins ca si suprafata, cu toate acestea populatia este destul de rasfirata, asta inseamna o lipsa de adresabilitate a medicului de familie pentru anumite zone. Inclusiv Resita, care este destul de bine acoperita cu medici de familie, poate fi considerata ca nu a atins numarul optim”, a declarat Flavius Rotariu, purtator de cuvant CJAS Caras-Severin, citat de Banatul Azi.

Conform sursei mentionate, deficitul de medici din judet e cauzat si de faptul ca medicii care isi iau rezidentiatul in medicina de familie nu mai doresc sa profeseze decat in marile centre universitare din tara.

“La ora actuala, medicina de familie nu este tentanta din punct de vedere, in final financiar, dar si datorita faptului ca medicul de familie este intai administrator al cabinetului, contabil, lucrator pe sistemele informatice, deci este si operator de calculator, este si medic in final si acest timp pe care il consuma de dimineata pana seara, va spun eu ca nu este tentant pentru alt coleg din specialitatea medicina de familie sa si-l inchine intregii activitati toata viata lui”, a precizat vicepresedintele Colegiul Medicilor de Familie, dr. Daniel Popovici.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: