Zaharescu: In Romania se realizeaza de zece ori mai putine studii clinice decat media europeana

14/05/2024
Zaharescu: In Romania se realizeaza de zece ori mai putine studii clinice decat media europeana

Zaharescu: In Romania se realizeaza de zece ori mai putine studii clinice decat media europeana

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/zaharescu-in-romania-se-realizeaza-de-zece-ori-mai-putine-studii-clinice-decat-media-europeana/

Directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu, spune ca in Romania, se realizeaza cinci studii clinice la un milion de locuitori, asta insemnand de zece ori mai putin decat media europeana.

“Media europeana este de 50 de studii clinice la un milion de locuitori si sunt tari care au peste 100 de studii clinice la un milion de locuitori. Daca cu cinci studii clinice la un milion de locuitori Romania ajunge sa atraga undeva in jurul a 70 – 80 milioane de euro, daca am face de zece ori mai multe studii clinice am ajunge sa atragem 700 – 800 de milioane de euro pe an investitii directe in acest domeniu. (…) Pacientul beneficiaza de investigatii care sunt finantate de sponsorul studiului. Deci el nu mai este in cheltuiala statului. Statul castiga pe partea asta si din taxele care sunt platite. Medicii implicati in studiile clinice castiga din sumele pe care le primesc pentru prestatiile pe care le realizeaza”, a declarat Zaharescu la conferinta ‘Industria farmaceutica, partener strategic al statului in sanatate’, potrivit Agerpres.

Reprezentantul Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Razvan Prisada, a afirmat ca in prezent nu mai exista vreun blocaj birocratic si nicio intarziere la autorizarile in derularea studiilor clinice.

Astfel, el si-a exprimat speranta ca numarul pacientilor romani care beneficiaza de studii clinice sa fie ‘macar egal’ cu cel al mediei Uniunii Europene.

Etichete: studii clinice, dan zaharescu, ARPIM

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: