Voiculescu: Cred ca aceasta imbunatatire a politicii medicamentului este binevenita

27/10/2016

Voiculescu: Cred ca aceasta imbunatatire a politicii medicamentului este binevenita

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/voiculescu-cred-ca-aceasta-imbunatatire-a-politicii-medicamentului-este-binevenita/

VLAD-VOICULESCU-MSMinistrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat ca romanii vor avea ”un acces mai bun” la medicamente prin adoptarea de catre Guvern a hotararii care reglementeaza noua metodologie de stabilire a preturilor maximale in cazul acestora.

“Cred ca aceasta imbunatatire a politicii medicamentului este binevenita. Sunt sigur ca in forma actuala HG aduce ceva atat pentru medicamentele esentiale, cat si pentru medicamentele inovative, fie ca vorbim despre vaccinuri, fie ca vorbim despre medicamentele iesite de sub patent, unde scaderea nu va fi brusca, ci treptata. (…) Cred ca aduce o imbunatatire semnificativa si cred ca vom avea un acces mai bun la medicamente decat pana acum. Despre o garantie ca niciun medicament nu va mai disparea vreodata nu cred ca poate fi vorba. (…) Cred ca prin aceasta hotarare de Guvern, care reglementeaza o noua metodologie de stabilire a preturilor maximale pentru medicamentele de uz uman, probabilitatea ca medicamentele sa fie disponibile in primul rand si apoi sa fie disponibile la un pret accesibil — este semnificativ mai mare comparativ cu vechea politica de preturi”, a afirmat Ministrul Vlad Voiculescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, HG aduce ca noutate introducerea listei de medicamente esentiale, in care sunt introduse produse de sange si plasma umana, dar si vaccinurile.

“Vaccinul antipneumococic a avut probleme in achizitionare tocmai din cauza politicii de preturi. De aceea cred ca definirea acestei categorii de medicamente esentiale este un pas important si ar putea sa ne ajute sa avem aceste medicamente disponibile acum si pe viitor. (…) In acest moment, vaccinul hexavalent ar trebui sa fie la fiecare medic de familie. Vaccinul antipneumococic a fost distribuit in urma cu cateva zile. De asemenea, este o chestiune de zile pentru a ajunge la toata lumea. Nu cred ca in acest moment avem o problema semnificativa cu disponibilitatea vaccinurilor”, a mai spus demnitarul, conform sursei mentionate.

De asemenea, el a mai precizat ca in opinia sa, ”o politica a medicamentului nu este altceva decat un compromis”.
”Pretul poate sa faca doua lucruri: poate sa creasca sau poata sa scada. Realitatea este ca preturile la medicamente scad, se erodeaza in general, in toata lumea, nu numai la noi. Suntem de acord ca aceasta politica a medicamentului poate fi imbunatatita si poate fi imbunatatita permanent in functie de cum se misca piata si daca medicamentele sunt disponibile pe piata, acesta este obiectivul ultimativ. Cred ca ar trebuie sa ne raportam si la punctul de unde am plecat”, a mai afirmat Ministrul Sanatatii.

Potrivit acestuia, taxa clawback reprezinta o masura de baza pentru protectia bugetului.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Proiect: Grup tehnic pentru elaborarea criteriilor de autorizare a unitatile care fac teste RT-PCR

Noile reguli privind concediile medicale pun inutil medicii si pacientii pe drumuri

Citu, despre angajatii de la Ambulanta: Sunt un exemplu pentru noi toti

Sanitas: Lipsa dialogului social este un lucru acut in Romania

Ambulantierii solicita 1000 de posturi suplimentare si reaplicarea Legii 5/ 2021