Vlad Voiculescu: Sistemul nu este atat de subfinantat pe cat este de haotic, de corupt si de lipsit de mecanisme de control

14/12/2016

Vlad Voiculescu: Sistemul nu este atat de subfinantat pe cat este de haotic, de corupt si de lipsit de mecanisme de control

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vlad-voiculescu-sistemul-nu-este-atat-de-subfinantat-pe-cat-este-de-haotic-de-corupt-si-de-lipsit-de-mecanisme-de-control/

VLAD-VOICULESCU-MSVlad Voiculescu a scris miercuri dimineata pe pagina sa de facebook gandurile proprii despre sistemul de sanatate de Romania, ca o analiza a celor circa sase luni de zile, perioada in care a ocupat functia de Ministru al Sanatatii.

Facebook imi aminteste despre un gand de acum un an. Nici macar nu speram atunci sa am onoarea sa imi servesc tara si peste 6 luni sa conduc sistemul de sanatate. Pentru alte 6 luni. Lucrul acesta se va termina peste cateva zile, iar la MS va veni un ministru politic. Sanatatea nu are insa culoare politica.

Diferenta nu o va face un partid sau altul. Diferenta o vor face medicii onesti care stiu in ce fel de sistem vor sa lucreze si sunt dispusi sa lupte pentru asta, asistentele medicale dedicate, societatea civila si jurnalistii care stiu sa ceara, sa caute adevarul si care stiu sa critice acolo unde este cazul … si sigur, administratia – la nivel central si local. Aici, in administratie este punctul cel mai slab al acestui sistem … aici trebuie inceputa orice reforma reala.

Nu trebuie sa ne lasam pacaliti:

– sistemul nu este atat de subfinantat pe cat este de haotic, de corupt si de lipsit de mecanisme de control care sa asigure siguranta pacientilor si a medicilor;

– medicii tineri nu pleaca doar din cauza platii, o fac pentru ca au de ales intre a pleca si a face compromisuri care le-ar putea anula chiar satisfactiile meseriei nobile pe care au ales-o.

Reformele incepute si schimbarile deja implementate isi vor arata efectele. Discutia despre sanatate si promisiunile facute in campanie, chiar si partial implementate, o sa aduca imbunatatiri.

Mecanismele de transparenta (ex. publicarea contractelor de achizitii, noul mecanism de feedback al pacientilor, mecanismul de raportare a lipsei medicamentelor, etc.) si cele anti-coruptie (hotline anti-coruptie, protocol comun MS-DGA-DNA-Parchet si alte masuri din Strategia Nationala Anticoruptie) deja implementate la MS in ultimele luni ar putea – cu o supraveghere stricta din partea societatii – sa isi arate efectele mai devreme decat ne asteptam.
Manageri selectati in urma unui concurs public si corect, comisiile de specialitate selectate pentru prima data pe criterii obiective, cu participarea medicilor romani din strainatate, investitiile in spitalele regionale pregatite cu bani europeni de catre Banca Europeana de Investitii si celelalte proiecte incepute au sansa sa schimbe la fata sistemului de sanatate din Romania.

Bulgarele a pornit, nu va putea fi oprit atat de usor. Nu exista insa garantii. Sistemul de sanatate si aceasta tara ne apartine tuturor. Fiecare dintre noi poate schimba lucrurile in bine. Omul sfinteste locul.
Mergem mai departe.
Avem treaba.”

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: