Studiu: Vitamina D poate contribui la protejarea impotriva infectiilor respiratorii

16/02/2017

Studiu: Vitamina D poate contribui la protejarea impotriva infectiilor respiratorii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vitamina-d-poate-contribui-la-protejarea-impotriva-infectiilor-respiratorii/

VITAMINE

Suplimentarea regulata a dietei cu vitamina D poate contribui la protejarea corpului contra infectiilor respiratorii acute. Este rezultatul unui nou studiu realizat printr-o colaborare a unei echipe internationale de oameni de stiinta.

 Aceasta cercetare este o metaanaliza a 25 de teste randomizate efectuate in mediu controlat, la care au participat peste 11.000 de subiecti, a fost publicata in jurnalul stiintific BMJ.

“Multi oameni inteleg faptul ca vitamina D este critica pentru sanatatea oaselor si a muschilor. Analiza noastra a descoperit in plus ca aceasta ajuta corpul sa lupte cu infectiile respiratorii acute, responsabile de milioane de decese la nivel mondial in fiecare an”, a declarat Carlos Camargo din cadrul Departamentului pentru Medicina de Urgenta de la Spitalul General din Massachusetts (MGH), autorul principal al studiului, citat in Harvard Gazette.

Pentru a investiga rolul protector al vitaminei D, au fost desfasurate mai multe teste clinice si metaanalize care au colectat date de la mai multe studii, insa toate acestea au condus la rezultate contradictorii.

Prin urmare, pentru a rezolva discrepantele, o echipa condusa de Adrian Martineau de la Universitatea Queen Mary din Londra, a realizat o metaanaliza la nivel individual in peste o duzina de tari, inclusiv Statele Unite, Canada si Marea Britanie.

Spre deosebire de metaanalizele care au comparat datele medii de la toti participantii la fiecare studiu, metaanaliza individuala separa informatiile prelevate de la fiecare participant, conducand la ceea ce poate fi considerata o analiza la rezolutie inalta a datelor din toate studiile, realateaza si Agerpres.

Oamenii de stiinta au determinat faptul ca suplimentarea zilnica sau saptamanala a dietei cu vitamina D a avut cele mai bune rezultate in cazul indivizilor care manifestau cele mai mari deficiente ale acestei vitamine (sub10 mg/dl), reducand la jumatate riscul de infectii respiratorii.

De asemenea, s-a observat ca toti participantii au avut efecte pozitive in urma suplimentarii regulate cu vitamina D.

“Infectiile respiratorii acute sunt responsabile de milioane de vizite la departamentele de urgenta in Statele Unite”, a spus Camargo, care este totodata si profesor de medicina de urgenta la Scoala Medicala Harvard. “Aceste rezultate au un impact major asupra sistemului sanitar si sustin eforturile de a fortifica alimentele cu vitamina D, in special in randul populatiilor cu niveluri ridicate de deficienta de vitamina D”, a mai precizat autorul principal al studiulu, conform surselor mentionate.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: