Vitamina D poate ameliora astmul

21/05/2013

Vitamina D poate ameliora astmul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vitamina-d-poate-ameliora-astmul/

poza pacienti astmUn nou studiu realizat de o echipa de cercetatori de la King’s College din Londra arata ca pacientii bolnavi de astm care petrec mai mult timp la soare pot simti ameliorari ale bolii. Dupa cum apreciaza acestia, nivelul redus de vitamina D in organism, sintetizata de razele soarelui in epiderma, este asociat exacerbarilor astmatice. In schimb, o cantitate suficienta de vitamina D in organism poate calma partea hiperactiva a sistemului imunitar in cazul bolnavilor de astm.

Momentan acest tratament cu vitamina D menit sa amelioreze crizele de astm nu a fost testat pe bolnavi, acestia primind tratament cu steroizi pentru decongestionarea cailor aeriene in timpul crizelor de astm.  “Stim faptul ca oamenii cu niveluri mai ridicate de vitamina D isi pot controla mai bine accesele de astm – iar aceasta conexiune este foarte importanta”, a declarat coordonatorul studiului, prof. Catherine Hawrylowicz.

Cercetarea medicilor englezi a presupus studiul impactului pe care vitamina D il are asupra unei substante chimice din organismul uman – interleukina-17. Aceasta este o componenta de baza a sistemului imunitar, cu rol esential in lupta impotriva infectiilor. In cazul in care nivelul acestei substante este prea ridicat, aceasta poate cauza complicatii in cazul bolnavilor de astm. Studiul a aratat ca vitamina D a redus nivelul de interleukina-17, atunci cand aceasta substanta a fost adaugata in mostrele de sange prelevate de la 28 de pacienti.

In prezent echipa de cercetatori din Londra realizeaza o serie de teste clinice oentru a determina gradul in care simptomele si exacerbarile astmatice se reduc in cazul pacientilor care primesc suplimente de vitamina D. In acest studiu au fost inclusi pacienti care nu raspund la tratamentul pe baza de steroizi, deoarece in organismul acestora se poate afla un nivel de interleukina-17 de 7 ori mai mare decat in cazul celor in cazul carora tratamentul clasic da rezultate.   “Noi suntem de parere ca prin tratamentul cu vitamina D, pacientii rezistenti la medicamentele antiastmatice pe baza de steroizi pot beneficia de aceste medicamente, iar cei care isi pot controla mai bine astmul ar putea sa ia mai putine medicamente pe baza de steroizi”, conform prof. Catherine Hawrylowicz.

Cu aceasta ocazie, cercetatorii au atras atentia asupra faptului ca persoanele bolnave de astm nu trebuie sa inteleaga gresit recomandarea de a se expune la soare pentru a sintetiza vitamina D, ci sa respecte intervalele orare sigure.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: