Viorel Rotila: “CNAS trebuie sa beneficieze de autonomie fata de Executiv”

22/08/2011

Viorel Rotila: “CNAS trebuie sa beneficieze de autonomie fata de Executiv”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/viorel-rotila-cnas-trebuie-sa-beneficieze-de-autonomie-fata-de-executiv/

Parerile cu privire la trecera Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sub auspiciile Ministerului Sanatatii sunt impartite. Daca ministrul Ladislau Ritli sustine ca o astfel de decizie este necesara pentru buna functionare a sistemului sanitar, reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara afirma contrariul.

“Chiar daca pare paradoxal, riscam sa asistam la o dubla nationalizare a unor bunuri obstesti. Interesele de grup sunt mai presus decat ale cetatenilor, negocierile politicienilor reducandu-se la o batalie pentru controlul resurselor. Speram ca nu aceasta este esenta Legii sanatatii, la care se lucreaza in secret in diferitele cercuri ale puterii”, afirmaViorel Rotila, presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara.

Membrii structurii solicita ca banii Casei sa nu mai fie folositi pentru a acoperi masuri sociale, pe care statul le arunca in spinarea asiguratilor acestui fond, ci pentru a servi diferitelor tipuri de interese financiare.

“Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate trebuie sa beneficieze de mai multa autonomie fata de Executiv, si nu de o accentuare a subordonarii, pentru ca asiguratii sa aiba garantia bunei utilizari a contributiilor pe care le platesc. Credem ca este oportuna trecerea Casei in subordinea Parlamentului si asigurarea conducerii ei de catre un Consiliu de administratie cu o componenta tripartita”, se arata intr-un comunicat de presa.

CNAS, coordonata de ministrul Sanatatii

Pe de alta parte, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu va trece la minister, ci va fi doar coordonata de noul ministru Ladislau Ritli. Conform antena1.ro, CNAS va fi condusa, in continuare, de un membru PDL.

“Am convenit ca MS sa coordoneze CNAS, CNAS pastrandu-si insa statutul de ordonator principal de credite”, a declarat premierul Emil Boc.

Presedintele CNAS, dr. Lucian Duta, nu a dorit sa faca vreun fel de declaratii cu privire preluarea institutiei pe care o conduce de catre Ministerul Sanatatii. Acesta a sustinut ca asteapta un document oficial in acest sens.

“Trecerea CNAS in subordonarea Ministerului Sanatatii este o decizie ce are in proportie de 90% implicari politice. Chiar daca va fi modificat cadrul legislativ, acesta nu va afecta in niciun fel medicul, care tot de la CNAS isi va lua banii”, a explicat pentru PaginaMedicala.ro av. Liana Cruceru.

Autor: Claudia Spridon

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: