Vinereanu: Bolile cardiovasculare reprezinta un risc major pentru infectia cu SARS-CoV-2

20/05/2020
Vinereanu: Bolile cardiovasculare reprezinta un risc major pentru infectia cu SARS-CoV-2

Vinereanu: Bolile cardiovasculare reprezinta un risc major pentru infectia cu SARS-CoV-2

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vinereanu-bolile-cardiovasculare-reprezinta-un-risc-major-pentru-infectia-cu-sars-cov-2/

Dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, a declarat ca bolile cardiovasculare reprezinta un risc major pentru infectia cu noul coronavirus si a subliniat importanta testarii pentru COVID-19 a persoanelor cu afectiuni cardiovasculare care se interneaza.

“Lucrurile au fost discutate pe larg la conferinta de primavara, pe care am sustinut-o in ultimele cinci zile (…) si stau in felul urmator: bolile cardiovasculare reprezinta principala complicatie a infectiilor COVID-19, raspunzand de 70% dintre comorbiditatile din care pacientii cu COVID-19 decedeaza. Pe de alta parte, bolile cardiovasculare reprezinta un risc major pentru infectia cu SARS-CoV-2, intre 10 si 12% dintre infectiile cu SARS-CoV-2 se datoreaza bolilor cardiovasculare sau comorbiditatilor legate de bolile cardiovasculare”, a declarat Dr. Vinereanu, citat de Agerpres.

El a subliniat importanta testarii pentru COVID-19 a persoanelor cu afectiuni cardiovasculare care se interneaza.

“Patologia cardiovasculara (…) se poate decompensa in urma unei infectii cu SARS-CoV-2, de aici importanta testarii obligatorii la internare in spital a oricarui pacient cardiovascular si noi am facut un demers catre Directia de Sanatate Publica si catre Ministerul Sanatatii, in asa fel incat sa fie inclusa pe lista patologiilor care trebuie obligatoriu testata la internarea in spital si sa avem finantare corespunzatoare in acest sens. Deocamdata nu suntem pe aceasta lista”, a afirmat Vinereanu.

Consilierul prezidential Diana Paun, a afirmat ca bolile cardiovasculare sunt evitabile prin preventie, aspect care presupune evitarea factorilor de risc comportamentali.

Si Elisabeta Badila, presedintele grupului de lucru pe hipertensiune arteriala din cadrul Societatii Romane de Cardiologie, a declarat ca cercetarile arata ca mai multi romani inteleg importanta masurarii hipertensiunii arteriale.

“Daca anul trecut 10% dintre romanii intervievati nu-si masurasera niciodata tensiunea arteriala, anul acesta procentul acestora s-a redus la jumatate si doar 5% dintre romanii intervievati nu si-au masurat niciodata tensiunea arteriala in 2020, insa mai putini dintre pacientii hipertensivi respecta tratamentul (…). Anul trecut 74% dintre pacienti respectau exact tratamentul propus, anul acesta 58% respecta exact tratamentul prescris (…) 8% dintre pacientii intervievati nu iau toate medicamentele prescrise sau folosesc alt dozaj’, a afirmat Badila.

Potrivit acesteia, fata de 2019, mai putini romani cred ca hipertensiunea e o afectiune pe care o au doar cei de peste 60 de ani.

Etichete: boli cardiovasculare, risc covid-19, mortalitate covid-19, hipertensiune arteriala

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: