Vietile a sase romani, salvate prin transplant | Prelevare de organe in timp record

22/03/2022
Vietile a sase romani, salvate prin transplant | Prelevare de organe in timp record

Vietile a sase romani, salvate prin transplant | Prelevare de organe in timp record

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vietile-a-sase-oameni-salvate-prin-transplant/

Vietile a 6 oameni au fost salvate intr-un maraton de transplant desfasurat la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca!

Acesta este miracolul transplantului, unul deloc intamplator, ci infaptuit fara abatere dupa reguli stricte, de o armata de profesionisti dedicati.Ei, medicii, impreuna cu echipele din jurul lor, reusesc sa resadeasca viata cu fiecare victorie asupra mortii, daruind o noua viata pacientilor a caror unica sansa este transplantul, pentru ca transplantul inseamna viata, spun reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant intr-un comunicat.

Pentru ca acest „lant al vietii” sa fie posibil a fost nevoie de acceptul familiilor celor decedati. O decizie foarte grea, pe care din ce in ce mai multi romani au puterea sa si-o asume si care arata ca speranta sta in firea fiecaruia dintre noi.

Trei prelevari de organe au fost facute, in weekendul trecut, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures si la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea, una dintre ele de la cel mai varstnic donator din Romania, o pacienta de 84 de ani.

Echipele de la Institutul Clinic Fundeni, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti si Spitalul Clinic Colentina au reusit in timp record prelevarea de ficat, rinichi, cornee si tesuturi osoase, aducand speranta la viata pentru alti pacienti.

“Astfel, tinand cont de regulile si principiile de alocare la nivel national, pentru prelevarea rinichilor de la cei trei donatori, au fost mobilizate imediat echipele de prelevare si transplant ale Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj. Rezultatul? 6 destinte sunt schimbate in bine, 6 romani au scapat de suferinta si de chinul sedintelor de dializa in urma interventiilor de transplant renal realizate cu succes la centrul de excelenta in transplant renal Cluj Napoca.”, se precizeaza in comunicatul citat.

Conf. Dr. Florin Elec, sef centru transplant renal ICUTR Cluj Napoca:

“In cursul acestui weekend, s-au desfasurat 6 interventii de transplant renal, cu organe provenite de la 3 donatori in moarte cerebrala, in urma prelevarilor multiorgan care s-au desfasurat incepand cu vineri, 18 martie, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures si la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea. Grefele renale au fost transplantate la 6 pacienti, 3 femei si 3 barbati, cu varste cuprinse intre 52 si 65 de ani, care se aflau de mai mult timp pe lista de asteptare. Evolutia postoperatorie este favorabila pentru toti receptorii. Realizarea a 3 interventii de prelevare, urmate de 6 interventii de transplant intr-un timp foarte scurt a fost un efort intens pentru toata echipa noastra: chirurgi, anestezisti, nefrologi, laborator. Din fericire, acest efort a dus la schimbarea vietii in bine pentru 6 pacienti. Interventiile de prelevare au fost coordonate de Dr. Dan Pop si Dr. Andrei Tomuta. Cele 6 interventii de transplant au fost realizate impreuna cu echipele chirugicale conduse de Dr. Silviu Moga, Dr. Mihai Suciu, Dr. Dan Enache si Dr. Dan Pop, avand alaturi echipele ATI – Dr. Raluca Burileanu, Dr. Oana Antal si Dr. Horatiu Garbovschi. Fericirea pacientilor transplantati si a familiilor lor ne dau energia sa mergem mai departe, sa depasim obstacolele si provocarile acestei activitati. Atat in numele beneficiarilor, cat si al echipei medicale, multumim in mod deosebit familiilor donatorilor, care, printr-un gest altruist, au reusit sa schimbe in bine viata unor oameni necunscuti, aflati in cumpana.”

De la inceputul anului, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca au fost realizate 22 de interventii de transplant renal, din care 19 cu organe provenite de la donatori decedati, iar in anul 2021, un an dificil pentru sistemul de transplant din cauza pandemiei COVID 19, au fost realizate 58 de interventii salvatoare de transplant renal.

Etichete: transplant, institutul de transplant renal cluj

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: