Vesti bune de la CNAS: Investigatii de tip „monitor” in plus pentru pacientii cronici

Vesti bune de la CNAS: Investigatii de tip „monitor” in plus pentru pacientii cronici
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vesti-bune-de-la-cnas-investigatii-de-tip-monitor-in-plus-pentru-pacientii-cronici/
Ne vor lasa fara investigatii esentiale? Se vor reduce tratamentele pentru bolnavii cronici?
Raspunsul e clar: nu, spune Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pacientii vor beneficia in continuare de toate investigatiile si ingrijirile necesare, iar pentru unii chiar se adauga analize in plus, potrivit noului pachet de masuri.
“Pacientii vor beneficia in continuare de toate ingrijirile medicale aferente fiecarei patologii pe care o au”, a declarat presedintele CNAS, Horatiu Moldovan, intr-o conferinta de presa.
Pentru pacientii cu boli cronice – cum ar fi afectiuni cardiovasculare, diabet sau boala cronica de rinichi – se va introduce anual o investigatie suplimentara, pe langa cele acoperite in mod obisnuit. Este vorba despre asa-numitele „investigatii de tip monitor”, care sunt echivalente medical cu o analiza standard, dar vin in afara bugetului de baza, tocmai pentru a nu afecta resursele disponibile pentru toti.
„Aceasta este practic singura modificare: ne-am focusat pe pacientii oncologici, care vor beneficia de atatea investigatii cate au nevoie, fara limitari bugetare”, a precizat Moldovan.
„Nimeni nu va ramane neinvestigat, nimeni nu va ramane netratat”, a subliniat acesta.
Medicamente inovative? Nu dispar!
In ceea ce priveste medicamentele inovative, CNAS respinge speculatiile legate de scoaterea acestora de pe piata. Presedintele Moldovan a explicat ca, odata ce un patent expira, este firesc sa intre pe piata medicamente generice, cu acelasi efect terapeutic, dar la un pret de pana la trei ori mai mic.
Nu este vorba despre eliminarea, despre scoaterea de pe piata a medicamentelor inovative, ci este un fapt absolut normal ca in situatia sau in momentul in care patentul unui medicament inovativ expira sa poata sa intre pe piata medicamentele generice, care au aceeasi substanta activa, au acelasi efect, dar mai au si costul la o treime. Ceea ce nu s-a intamplat in Romania in ultimii ani este urmatorul lucru: daca pentru un pacient din o alta tara, din vestul Europei, acest mecanism este un mecanism semi-automat sau automat, in Romania pierdem foarte mult timp cu procedurile administrative care sa permita medicamentului generic sa intre pe piata alaturi de medicamentul inovativ. Iar aici piata se va autoregla conform modelului de consum, conform modelului prescriptiv. Dar regula de piata neimpusa este ca, pe masura ce apar mai multe medicamente care sa concureze medicamentul inovativ in termeni practici si pragmatici, pretul medicamentului inovativ automat va veni mai jos daca acea companie doreste sa isi mentina produsul pe piata”, a explicat Horatiu Moldovan
Etichete: investigatii monitor, analize bolnavi cronici, tratamente decontate de cnas, pacienti cronici, cnas
Cele mai noi stiri medicale: