Variantele virusului SARS-CoV-2, explicate de un specialist de la Institutul Cantacuzino

05/01/2021
Variantele virusului SARS-CoV-2, explicate de un specialist de la Institutul Cantacuzino

Variantele virusului SARS-CoV-2, explicate de un specialist de la Institutul Cantacuzino

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/variantele-virusului-sars-cov-2-explicate-de-un-specialist-de-la-institutul-cantacuzino/

Biologul specialist dr. Mihaela Lazar, seful Laboratorului Infectii Respiratorii Virale din cadrul Institutului Cantacuzino, a explicat pe larg ce inseamna mutatiile virusului SARS-CoV-2:

Desi este cel mai studiat virus din istorie, SARS-CoV-2, care determina infectia respiratorie denumita COVID-19, continua sa aiba un impact major asupra sanatatii umane, la nivel global.

Anumite modificari numite “mutatii” apar pentru a permite virusului sa se adapteze mai bine la mediu, in comparatie cu virusul original, procesul de schimbare si selectie determina “evolutia virusului”.

Un virus cu una sau mai multe mutatii este denumit “varianta” (cvasispecie), nu “tulpina noua”. Aparitia de noi variante genetice este un proces natural pe care il sufera virusurile in timpul epidemiilor prelungite, virusul SARS-CoV-2 tinde sa se “schimbe” mai lent, comparativ cu alte virusuri (de exemplu cele gripale).

Varianta virusului SARS-CoV-2 cu substitutia D614G in gena care codifica proteina tepuse a aparut la sfarsitul lunii ianuarie 2020, iar pe o perioada de cateva luni a inlocuit-o pe cea identificata initial in China, devenind forma dominanta a virusului la nivel global.

Aceasta varianta care nu provoaca infectii mai severe, nu modifica eficacitatea diagnosticului de laborator, a terapiei, vaccinurilor sau masurilor preventive de sanatate publica existente, a fost asociata cu cresterea infectiozitatii.

In august si septembrie 2020, o varianta SARS-CoV-2 asociata cu o crescatorie de nurca si transmisa ulterior oamenilor, a fost identificata in Danemarca.

Varianta, denumita „Cluster 5” de catre autoritatile daneze, are o combinatie de mutatii care nu au fost observate anterior. Pana in prezent, au fost identificate doar 12 cazuri umane ale variantei Cluster 5 si nu pare sa se fi raspandit pe scara larga.

In decembrie 2020, autoritatile din Marea Britanie au raportat o varianta denumita SARS-CoV-2 VOC 202012/01. Aceasta varianta contine 23 de substitutii de nucleotide iar in cateva saptamani a inceput sa inlocuiasca alte linii de virusuri din acea zona geografica, fiind detectata la secventierile de rutina, pana la sfarsitul lunii decembrie fiind raportata in alte 31 tari. Analizele epidemiologice, de modelare, filogenetice si clinice preliminare sugereaza ca SARS-CoV-2 VOC 202012/01 a crescut transmisibilitatea.

Cu toate acestea, datele preliminare indica, de asemenea, ca nu exista nicio modificare a severitatii bolii sau de aparitie a reinfectiei in comparatie cu alte variante ale virulului SARS-CoV-2. O alta varianta a virusului SARS-CoV-2 care prezinta deletia la pozitia 69/70 s-a dovedit a afecta performanta unor teste de diagnostic PCR cu o tinta (gena S). Majoritatea testelor RT-PCR utilizate in intreaga lume utilizeaza mai multe tinte si, prin urmare, nu se anticipeaza ca impactul variantei asupra diagnosticului va fi semnificativ.

In decembrie 2020, autoritatile nationale din Africa de Sud au anuntat detectarea unei noi variante a SARS-CoV-2 care se raspandeste rapid in trei provincii din Africa de Sud, numita 501Y.V2, din cauza substitutiei N501Y. In timp ce SARS-CoV-2 VOC 202012/01 din Marea Britanie are si mutatia N501Y, analiza filogenetica a aratat ca 501Y.V2 din Africa de Sud este o varianta diferita. Nu exista dovezi clare ale faptului ca noua varianta este asociata cu boli mai severe. Aceasta varianta a fost raportata si in alte patru tari

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2, se schimba in timp. Potentialul mutatiei virusului creste odata cu frecventa infectiilor la om si animale. Este necesara continuarea analizelor pentru a intelege impactul mutatiilor specifice asupra proprietatilor virale si a eficacitatii diagnosticului, terapiei si vaccinurilor, contribuind astfel la eforturile de control si prevenire a bolii. Aceste investigatii, in curs de desfasurare, sunt complexe si necesita timp si colaborare intre diferite grupuri de cercetare.

*Explicatiile specialistului de la Institutul Cantacuzino au fost facute publice pe pagina de Facebook a institutiei.

Etichete: variante virus sars-cov-2, mutatii sars-cov-2, tulpini sars-cov-2, institutul cantacuzino

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: