Varful valului de infectari cu SARS-CoV-2 ar putea fi atins, in Romania, in luna august

04/07/2022
Varful valului de infectari cu SARS-CoV-2 ar putea fi atins, in Romania, in luna august

Varful valului de infectari cu SARS-CoV-2 ar putea fi atins, in Romania, in luna august

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/varful-valului-de-infectari-cu-sars-cov-2-ar-putea-fi-atins-in-romania-in-luna-august/

Varful valului de infectari cu SARS-CoV-2 cu care se confrunta toata Europa, ar putea fi atins de Romania undeva la mijlocul lunii august, la aproximativ doua saptamani fata de perioada estimata pentru restul UE, a precizat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

Afirmatiile au fost facute in contextul in care, in perioada 27 iunie – 3 iulie, s-au inregistrat 7.726 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, un numar aproape dublu fata de saptamana precedenta.

Rafila a mentionat ca exista doua scenarii privind evolutia viitoarelor infectari. Potrivit primei variante, varful valului ar urma sa fie atins intre 7 si 10 august, iar conform celui de-al doilea scenariu, varful va fi atins spre sfarsitul lunii august – inceputul lunii septembrie, cu un total de aproximativ 10.000 de cazuri zilnice.

“Noi avem un decalaj de circa doua saptamani fata de restul Uniunii Europene si din cauza asta un scenariu probabil rezonabil o sa fie intre 14-21 august, dar acestea sunt date pur informative, nu reprezinta niciun fel de angajament, pentru ca nimeni nu poate sa stie exact ce se intampla. Discutam de un virus foarte variabil si la care principala caracteristica din ultimul an de zile a fost modificarea transmisibilitatii. Din fericire, cu scaderea patogenitatii”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, intr-o conferinta de presa.

Ministrul a adaugat ca tulpina Omicron este in continuare dominanta si ca exista si cazuri de infectare cu subvarianta BA 5.

Totodata, el a subliniat ca au trecut aproximativ cinci luni de la valul din lunile ianuarie-februarie, iar pentru majoritatea celor vaccinati cu trei doze au trecut cel putin sase luni de la administrarea serului.

“Este clar ca exista o eludare a raspunsului imun si, practic, aceasta subvarianta Omicron, BA 5, produce infectii si la persoanele vaccinate, si la cele trecute prin boala. Asa ca estimam o crestere in perioada urmatoare, fara sa avem insa posibilitatea unei predictii extrem de riguroase”, a mai precizat ministrul.

Etichete: infectari sars-cov-2, reinfectari covid-19, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: