Gheorghita: In Romania, vaccinarea este gratuita si voluntara si se face cu vaccinuri autorizate

09/04/2021

Gheorghita: In Romania, vaccinarea este gratuita si voluntara si se face cu vaccinuri autorizate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/valeriu-gheorghita-in-romania-vaccinarea-este-gratuita-si-voluntara-si-se-face-cu-vaccinuri-autorizate/

Vaccinarea din Romania este gratuita, voluntara si se face cu vaccinuri autorizate de Agentia Europeana a Medicamentului, a declarat joi presedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghita, intrebat despre anuntul CEDO potrivit caruia vaccinarea obligatorie ar putea sa fie necesara intr-o societate democratica, potrivit Agerpres.

El a negat ca un astfel de lucru ar fi fost luat in calcul de catre autoritatile romane.

“Nu este cazul de acest lucru. Nici nu a fost pus in discutie acest aspect vreodata. In Romania, repet, vaccinarea este gratuita, este voluntara si se face cu vaccinuri autorizate de Agentia Europeana a Medicamentului”, a declarat Valeriu Gheorghita.

Reamintim ca vaccinarea anti-Covid cu serul produs de compania AstraZeneca va continua, in Romania, pentru toate grupele de varsta. Medicul Valeriu Gheorghita a explicat de ce nu s-a decis o impunere a limitei de varsta.

“Analiza expertilor la nivel international pe toate cele 222 de cazuri raportate nu a identificat un profil de risc, chiar daca majoritatea cazurilor au fost la persoane sub 60 de ani, mai frecvent la persoanele de sex feminin, datele arata ca, la nivel european, femeile au fost mai frecvent vaccinate intr-un procent de aproximativ 60% decat barbatii si, de asemenea, subliniez faptul ca, la nivel european, vaccinul de la compania AstraZeneca a fost folosit pentru persoanele cu varste de pana in 55 de ani sau chiar pana la 60 sau 65 de ani, in functie de recomandarile fiecarei tari in parte. Tocmai de aceea nu am hotarat, expertii nu au recomandat in momentul de fata o impunere a unei limite de varsta, pentru ca este posibil ca aceasta aparenta asociere sa fie una intamplatoare ca urmare a folosirii mai frecvente a acestui vaccin la populatia tanara”, a explicat oficialul CNCAV.

El a mai adaugat ca nu exista identificati niste factori de risc, tocmai de aceea nu poate fi recomandat un set de analize care sa fie eventual efectuate anterior vaccinarii.

Etichete: vaccinare anti-covid, vaccinare gratuita romania, vaccin astrazeneca

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: