Valabilitatea adeverintei inlocuitoare a cardului de sanatate, prelungita

27/03/2024
Valabilitatea adeverintei inlocuitoare a cardului de sanatate, prelungita

Valabilitatea adeverintei inlocuitoare a cardului de sanatate, prelungita

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/valabilitatea-adeverintei-inlocuitoare-a-cardului-de-sanatate-prelungita/

Printr-un Ordin al presedintelui CNAS, publicat in Monitorul Oficial, s-a reglementat prelungirea valabilitatii adeverintei inlocuitoare a cardului national de asigurari de sanatate pana la emiterea cardului duplicat, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Pana acum, durata valabilitatii adeverintei era de 60 de zile, fiind astfel necesara emiterea periodica a unei noi adeverinte, pana la emiterea noului card.

“Durata pana la emiterea cardului duplicat poate depasi doua luni, iar asiguratii pot fi pusi in situatia neplacuta de a face drumuri repetate la casele de asigurari de sanatate. Masura prelungirii duratei de valabilitate a adeverintei de inlocuire a cardului national duplicat implicit debirocratizeaza si fluidizeaza activitatea caselor de asigurari de sanatate si diminueaza cozile de la ghisee”, a declarat Valeria Herdea, presedintele CNAS.

Aceasta adeverinta se emite pentru asiguratii care depun la casa de asigurari de sanatate cererea de eliberare a cardului duplicat, in cazul:

• pierderii, deteriorarii, furtului cardului initial;
• schimbarii datelor de identitate ale titularilor, fata de cele inscrise pe card.

Potrivt CNAS, ordinul prevede ca cererea de eliberare a cardului duplicat, completata si semnata de titular sau, dupa caz, de reprezentantul legal ori imputernicitul acestuia, se poate transmite si prin posta sau prin mijloace electronice de comunicare la distanta, cu conditia sa fie insotita de copia actului de identitate si, dupa caz, de alte acte doveditoare, precum si de dovada platii contravalorii cardului duplicat.

Solicitantilor cardului duplicat li se poate transmite adeverinta inlocuitoare prin mijloace de comunicare la distanta.

Adeverintele emise pana la data intrarii in vigoare a ordinului mentionat isi pastreaza perioada de valabilitate prevazuta in acestea.

“Totodata, mentionam ca persoanele asigurate care nu au avut niciodata card national de sanatate emis pot beneficia de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale fara sa trebuiasca sa prezinte furnizorului o adeverinta in locul cardului.”, a mai transmis CNAS.

Etichete: cardul de sanatate, adeverinta inclouitoare cardul de sanatate, CNAS

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: