Vaccinarea in situatii speciale | O persoana cu reactie anafilactica la prima doza de vaccin ARNm nu o va primi pe a doua

05/02/2021

Vaccinarea in situatii speciale | O persoana cu reactie anafilactica la prima doza de vaccin ARNm nu o va primi pe a doua

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vaccinarea-in-situatii-speciale-o-persoana-cu-reactie-anafilactica-la-prima-doza-de-vaccin-arnm-nu-o-va-primi-pe-a-doua/

La nivelul Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV), a fost aprobata instructiunea privind vaccinarea in situatii speciale, cu vaccin de tip ARNm.

Conform prevederilor regasite in acest document, vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicata, iar vaccinarea acestora se poate realiza dupa vindecare, precizeaza un comunicat de presa.

Totodata, in cazul in care o persoana dezvolta infectie cu SARS-CoV-2 dupa administrarea primei doze de vaccin impotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinata dupa vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fara reluarea primei doze.

Pentru situatiile in care o persoana careia i s-a administrat prima doza de vaccin Pfizer impotriva COVID-19 are contraindicatii temporare pentru cea de-a doua doza, administrarea rapelului va putea fi amanata pana la un interval optim de maximum 42 de zile. In situatii exceptionale, rapelul poate fi administrat si dupa aceasta perioada. In cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amanare a dozei de rapel este pana la 35 de zile, insa, in situatii exceptionale, rapelul poate fi administrat si dupa aceasta perioada.

“De asemenea, daca o persoana prezinta reactie anafilactica dupa administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doza, fiind recomandata reluarea vaccinarii cu un alt vaccin fabricat dupa o tehnologie diferita”, scrie in comunicatul CNCAV.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

Neoplazii mieloproliferative

Potrivit sursei citate, in cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin impotriva COVID-19, persoana programata va putea modifica data efectuarii dozei de rapel direct in platforma electronica sau prin modalitatile deja cunoscute pentru programarea initiala.

Pentru situatiile in care cea de-a doua doza de vaccin se administreaza accidental, la mai putin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesara efectuarea unei alte doze de rapel.

Etichete: reactii adverse vaccinare anti-covid, reactii adverse prima doza vaccin, rapel vaccin anti-covid

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Oficiul European de Lupta Antifrauda: Tentative de frauda privind vaccinurile in valoare de 14 miliarde de euro

INSP: Doua cazuri confirmate cu tulpina din Africa de Sud

Capitala intra in zona rosie alaturi de patru judete din tara

Raport global: Obezitatea, factor de risc crescut privind mortalitatea din cauza Covid-19

OMS nu va da publicitatii concluziile provizorii privind ancheta desfasurata in Wuhan