“Urologia romaneasca se va bucura de un amplu proiect ce vizeaza retehnologizarea in ansamblu”

17/06/2015

“Urologia romaneasca se va bucura de un amplu proiect ce vizeaza retehnologizarea in ansamblu”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/urologia-romaneasca-se-va-bucura-de-un-amplu-proiect-ce-vizeaza-retehnologizarea-in-ansamblu/

chirurgieReputati profesori urologi din tara si din strainatate din tari precum Germania, Austria, Anglia, Olanda sau Turcia sunt in aceste zile la Bucuresti, pentru a aduce noutatile de ultima ora prin intermediul celor peste 150 de lucrari stiintifice in cadrul evenimentului ROMURO 2015: Actualitati in urologie.

“In cei 25 de ani de la revolutie, aria de preocupari a urologilor romani a crescut continuu ajungand in 2015 sa acopere complet toate cele 13 supraspecialitati. In urologia romaneasca exista centre de specialitate cu dotare tehnica de varf, incadrate cu specialisti formati in strainatate, in care amploarea, diversitatea, dificultatile cazuistice si rezultatele obtinute sunt superpozabile celor mai importante centre din Europa” a declarat presedintele ARU, Acad. I.Sinescu.

La randul sau, presedintele Congresului, Prof.dr.Gh.Bumbu a precizat ca „aceste realizari ale urologilor romani nu ar fi fost posibile fara existenta unor manifestari medicale de tipul Congresului National de Urologie, care, ajuns astazi la a 31 a editie reuneste peste 500 de paricipanti si mai mult de 150 de lucrari stiintifice, dublate de o multitudine de conferinte si simpozioane satelit tematice, la care se adauga lucrarile Scolii Europene de Urologie pe teme de oncologie urologica”.

„Progresele in specialitate, vizibile de la un an la altul, ce se regasesc in lucrarile inserate in programul congresului au drept consecinta un grad sporit de modalitati moderne de diagnostic si de proceduri terapeutice care apropie standardele de calitate pentru pacientii din Romania de cele Europene” a completat Acad. I. Sinescu.

In ceea ce priveste realizarea transplantului renal in Romania, Acad. I. Sinescu a tinut sa precizeze ca „din punct de vedere al tehnicii interventioniste, al tratamentului postoperator, dar si al dotarilor din clinicile de specialitate, urologia romaneasca nu mai intampina niciun obstacol, iar pacientii sunt tratati similar celor din marile centre ale lumii, doar ca, prin numarul redus al organelor necesare unor astfel de interventii chirurgicale salvatoare, lista de asteptare a celor aflati in suferinta continua sa creasca, depasind, in cazul Centrului de la Fundeni, pragul de 1.500”.

Academicianul Sinescu a tras un nou semnal de alarma in acest sens spunand ca „ne putem mandri ca in 17 ani, am realizat peste 1.600 de transplanturi renale, dar, in comparatie cu anul trecut, numarul donatorilor in moarte cerebrala a scazut radical, una dintre cauze fiind cel mai probabil, lipsa de informare la nivel national si la nivelul centrelor de ATI a importantei donarii de organe pentru salvarea altor vieti, context in care, la Fundeni s-au realizat anul acesta doar 53 de transplanturi renale, 31 cu grefe de la donatori in viata si numai 22 cu grefe primite de la donatori in moarte cerebrala”.

Totodata, el a mai dezvaluit in premiera ca „in curand, urologia romaneasca se va bucura de un amplu proiect ce vizeaza retehnologizarea in ansamblu, ce va permite crearea de conditii si echipamente de top, proiectul urmand sa fie finantat de Ministerul Sanatatii, valoarea acestuia ridicandu-se la peste 11 milioane de euro”.

Statisticile arata ca, in perioada 1997-2014, in Romania, la Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni s-au realizat 1.564 de transplanturi renale pentru 1.495 (95,58%) de adulti si 69 (4,41%) de copii, fiind utilizate 657 (42%) de grefe de la donatori in moarte cerebrala – din care 17 provenind de la copii-, restul grefelor fiind oferite receptorilor de la donatori in viata.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: