Unul din trei pacienti ai medicului de familie are o problema psihica sau emotionala

12/04/2013

Unul din trei pacienti ai medicului de familie are o problema psihica sau emotionala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/unul-din-trei-pacienti-ai-medicului-de-familie-are-o-problema-psihica-sau-emotionala/

poza consult medic de familieUnul din trei pacienti din cabinetul medicului de familie se confrunta cu o problema de natura psihica sau emotionala, a declarant dr. Cristian Oana, membru al Comitetului local de organizare a Congresului Mondial de Psihiatrie, desfasurat la Palatul Parlamentului in perioada 10-13 aprilie a.c.

Insa avand in vedere ca planul si strategia nationala de sanatate mintala cerute inainte de aderarea la Uniunea Europeana sunt neglijate si date uitarii imediat dupa integrare, colaborarea intre medicina primara si serviciile de sanatate mintala ar reprezenta o solutie utila pentru ajutorarea acestor pacienti, a precizat cu aceeasi ocazie prof. dr. Dan Prelipceanu, de la Spitalul de Psihiatrie “Al. Obregia”. De asemenea, medicul a mai precizat ca implicarea medicilor de familie in depistarea precoce a afectiunilor emotionale si psihice ale pacientilor ar reduce semnificativ progresul bolii si evolutia nefasta a pacientilor.

Schizofrenia – cea mai raspandita boala psihica

 

Cea mai raspandita boala psihica este schizofrenia, studiile realizate relevand faptul ca o persoana din 100 este supusa riscului de a fi afectata de schizofrenie si faptul ca depresia este de doua ori mai recurenta in randul femeilor.

Prof. dr. Eliot Sorel, vicepresedintele Comitetului Stiinţific al Congresului Mondial de Psihiatrie, a subliniat ca bolile psihice au o legatura directa cu accidentele cerebro-vasculare si cu infarctul miocardic. De asemenea, cele mai recente cercetari stiintifice indica faptul ca depresia influenteaza inflamatia vaselor de sange.

O statistica la fel de ingrijoratoare este cea referitoare la faptul ca la nivel mondial mai mult de jumatate dintre copiii cu varste mai mici de 14 ani sufera de boli psihice latente, care nu sunt diagnosticate. De asemenea, la nivel global bolile psihice detin un procent de 14%. In acest sens Organizatia Mondiala a Sanatatii previzioneaza o crestere epidemiologica a depresiei pana la nivelul la care in 2020 va deveni a doua cauza pentru morbiditatea globala, iar in 2030 va ocupa primul loc.

Congresul Asociatiei Mondiale de Psihiatrie – WPA 2013, organizat de Asociatia Mondiala de Psihiatrie, Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie si Societatea Nationala de Medicina Familiei, se desfasoara in perioada 10-13 aprilie, la Palatul Parlamentului.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: