Unul din 15 oameni sufera de depresie majora

17/03/2014

Unul din 15 oameni sufera de depresie majora

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/unul-din-15-oameni-sufera-de-depresie-majora/

cancer-de-col-uterinPeste 80 de milioane de persoane la nivel mondial sufera de o boala mintala, cifra neluand in considerare toate afectiunile mintale cu care se confrunta populatia sau bolnavii de peste 65 de ani. Romania se situeaza pe locul doi in Uniunea Europeana cu aproximativ 300.000 de noi cazuri sesizate anual.

1403 cazuri de afectiuni mintale la 100.000 de locuitori

Cu o incidenta de peste 1400 de cazuri la 100.000 de locuitori, in cazul bolilor mintale Romania se situeaza pe locul doi in Uniunea Europeana dupa Estonia.

La nivelul UE, 26% din populatie sunt afectati de o boala mintala, luand in considerare si anxietatea si depresia.

Principala cauza in depresie mentionata de specialisti este pierderea: a unui loc de munca, a unei persoane dragi si chiar a conceptului de sanatate ideala.

“In ultimii ani, m-am confruntat cu multiple situatii ale tinerilor care, dupa ce obtin rezultate remarcabile la scoli inalte isi creeaza un sentiment al valorii personale, descopera o piata de munca saraca, in perioada de criza, unde nu isi gasesc loc. Reactia lor la acest factor de stres are toate trasaturile componente ale unei depresii”, a precizat dr. Simona Trifu, medic psihiatru al UMF Carol Davila.

Somajul – o cauza majora a depresiei in Romania

Dr. Simona Trifu a precizat ca numarul pacientilor cu depresie s-a dublat in ultimul timp ca urmare a cresterii ratei somajului.
“Primul episod depresiv apare de cele mai multe ori in intervalul a sase luni dupa pierderea locului de munca si poate reprezenta poarta de intrare in circuitul psihiatric, eventualii ‘candidati’ pentru pensionarea medicala ulterioara pe caz de boala”, a atras atentia dr. Simona Trifu.

Declansarea depresiei poate fi corelata si cu antecendentele pacientului, episoade depresive anterioare, cu situatia familiala a bolnavului dar si cu dificultatea de reintegrare pe piata muncii.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: