UNOPA: Suntem in plina epidemie de HIV in Romania. Ministerul Sanatatii desfiinteaza Comisia Nationala de Lupta Anti SIDA

10/06/2015
UNOPA: Suntem in plina epidemie de HIV in Romania. Ministerul Sanatatii desfiinteaza Comisia Nationala de Lupta Anti SIDA

UNOPA: Suntem in plina epidemie de HIV in Romania. Ministerul Sanatatii desfiinteaza Comisia Nationala de Lupta Anti SIDA

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/unopa-suntem-in-plina-epidemie-de-hiv-in-romania-ministerul-sanatatii-desfiinteaza-comisia-nationala-de-lupta-anti-sida/

Cercetatorii Merck au publicat un studiu prin care au demonstrat potentialul de eradicare al virusului HIV din organismMinisterului Sanatatii, prin Ordinul 686/2015, desfiinteaza mai multe comisii de specialitate printre care Comisia Nationala de Lupta Anti SIDA (CNLAS).
In urma acestei decizii, reactiile nu au intarziat sa apara.

Federatia UNOPA considera aceasta masura o greseala majora, CNLAS fiind organismul care a construit si sustinut unul dintre cele mai performante programe de sanatate, Programul National de Tratament HIV/SIDA, program care a fost apreciat de multe tari avansate din aceasta lume pentru eficienta si rezultatele foarte bune pe care le-a avut in directia prevenirii, tratarii si controlului infectiei HIV in Romania.

UNOPA solicita Ministerului Sanatatii sa revina asupra deciziei si sa gaseasca modalitatile corecte si transparente prin care expertii de renume international pe care Romania ii are in acest domeniu sa poata face parte din aceasta comisie, asa cum se petrece in toate tarile civilizate unde deciziile din sistemele de sanatate sunt luate de cei mai buni specialisti.

Astfel, se crede ca desfiintarea CNLAS pune in pericol bunul mers al Programului National de Tratament HIV/SIDA, impiedica accesul pacientilor cu HIV la tratamentele nou intrate pe lista de medicamente compensate, impiedica accesul pacientilor la medicamentele inovatoare aparute in lume, distruge o experienta de succes in controlul infectiei cu HIV in Romania, model pentru alte tari din Uniunea Europeana.
Prin inlaturarea specialistilor in infectia HIV din forurile de decizie, UNOPA considera ca pacientii vor avea de suferit, iar epidemia HIV se va extinde.

“Suntem in plina epidemie de HIV in Romania, numarul persoanelor nou diagnosticate a crescut exponential in ultimii ani ca urmare a lipsei de finantare din partea statului pentru programele de prevenire. Romania nu mai are o Strategie Nationala HIV/SIDA din anul 2007, tot din vina Ministerului Sanatatii, care refuza sistematic sa intruneasca Comisia Interministeriala HIV infiintata prin Legea 584/2002, singura care poate propune o strategie in acest domeniu catre Guvern. In aceste conditii, Ministerul Sanatatii vine si distruge si ultimul bastion care mai facea lucrurile sa mearga cat de cat bine pe partea de tratament, desfiinteaza CNLAS. Nu puteam sa credem decat ca aceste demersuri sunt facute pentru distrugerea unui program de tratament pentru care Romania a fost data de multe ori exemplu de buna practica in lume. Cerem Ministerului sa revina asupra deciziei, cerem totodata intrunirea imediata a Comisiei Interministeriale HIV care sa analizeze cauzele cresterii alarmante ale numarului de persoane nou infectate cu HIV si sa propuna Guvernului o Strategie Nationala coerenta de combatere a epidemiei HIV.”, a declarat Iulian Petre, Director executiv UNOPA.

La sfarsitul anului 2014, compartimentul de Monitorizare al CNLAS raporta un numar de 12886 pacienti cu HIV in viata, iar in anul 2014 au fost diagnosticate peste 900 de noi cazuri.

Federatia UNOPA va intreprinde toate demersurile necesare pentru ca aceasta situatie sa fie remediata, apeland in acest sens la partenerii si forurile europene si internationale cu responsabilitati in controlul epidemiei HIV.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: