Unitati medicale de stat vs. cele private

12/09/2018

Unitati medicale de stat vs. cele private

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/unitati-medicale-de-stat-vs-cele-private/


O unitate medicala la aproape 12.000 de romani. Asa stau, in medie, lucrurile in mediul rural, dar exista judete in care o entitate medicala deserveste si peste 30 de mii de oameni, relateaza Digi24.

La nivel national, doar una din 10 unitati medicale de stat se afla in mediul rural, iar de cealalta parte, mediul privat a repartizat una din cinci entitati medicale la tara.

Balanta in aceasta privinta se inclina cu precadere datorita cabinetelor de medicina de familie si laboratoarelor de analize medicale, cu puncte de recoltare in mediul rural, explica Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, conform sursei mentionate.

O analiza a modului in care este deservita populatia indica o situatie aparte

In judetul Maramures, de exemplu, o unitate medicala publica acopera, in mediul rural, peste 90.000 de oameni. In mai bine de jumatate dintre judete, o unitate medicala publica raspunde nevoilor a cel putin 15.000 de oameni.
Cand vine vorba despre dezvoltarea sistemului public, cea mai mare acoperire, raportat la populatie, este in Arges, o unitate deservind 237 de locuitori din mediul rural. La polul opus sunt Hunedoara, Caras-Severin, Harghita si Brasov, mai scrie Digi24.

Astfel, datele arata ca noua din zece unitati medicale din Romania sunt private. Potrivit sursei citate, analiza, realizata pe baza datelor furnizate de Institutul National de Statistica, arata ca in mediul rural regasim aproape 22.000 de unitati medicale, ceea ce inseamna 36% din total.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: