Unire pentru accesul la medicamente

06/06/2016

Unire pentru accesul la medicamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/unire-pentru-accesul-la-medicamente/

MEDICAMENTE-2016Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii , s-a intalnit cu si omologii din noua stateĀ  din Europa pentru a gasi solutii legate de accesul la medicamente.

In conditiile in care cheltuielile cu medicamentele insumeaza in Europa Centrala si de Est (ECE) intre 14% si 24% din totalul cheltuielilor din sistemul sanitar, ministrii sanatatii din 10 state s-au reunit la Sofia sa caute solutii de cooperare inter-statala pentru depasirea provocarilor legate de accesul la medicamente, scrie intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Intalnirea ministrilor a fost initiata de ministerele sanatatii din Romania si Bulgaria.

Ministrul roman al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a participat la aceasta reuniune unde oficialii au discutat, printre altele, despre cresterea ingrijoratoare a exporturilor paralele si posibila disparitie de pe pietele nationale a sute de medicamente.

Urmatoarea intalnire la nivel ministerial va avea loc la Bucuresti, la inceputul lunii iulie, iar Romania preia coordonarea proiectului.

Ministrii sanatatii au subliniat importanta respectarii principiilor pietei libere europene fara a neglija interesele pacientilor. Scopul final este elaborarea unui acord international care sa permita o pozitie mai ferma de negociere cu industria farmaceutica in interesul pacientilor, fara sa isi propuna inlocuirea legislatiei nationale.

In declaratia finala, ministrii sanatatii afirma ca sanatatea publica nu trebuie sa fie o povara bugetara, ci un promotor al economiei si dezvoltarii. De asemenea, semnatarii transmit mesajul comun conform caruia medicamentele nu reprezinta numai un bun tranzactionabil, ci unul dintre pilonii sanatatii, ceea ce implica raspundere fata de pacienti.

Tarile reprezentate la Sofia sunt: Bulgaria, Croatia, Estonia, Letonia, Macedonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Observatori din partea Poloniei au participat de asemenea.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: