Un vaccin nou anti-Covid, aflat in teste, induce o imunitate asociata limfocitelor T

24/11/2021
Un vaccin nou anti-Covid, aflat in teste, induce o imunitate asociata limfocitelor T

Un vaccin nou anti-Covid, aflat in teste, induce o imunitate asociata limfocitelor T

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-vaccin-nou-anti-covid-aflat-in-teste-induce-o-imunitate-asociata-limfocitelor-t/

Un studiu de faza 1 desfasurat in Germania cu un noi vaccin CoVac-1, conceput pentru a combate coronavirusul SARS-CoV-2, a aratat ca acesta induce o imunitate asociata limfocitelor T, informeaza AFP care citeaza studiul publicat in revista Nature.

Limfocitele T sunt un tip de globule albe care declanseaza a doua etapa a reactiei imunitare, imunitatea celulara, care o completeaza pe cea furnizata de anticorpi, atacand in mod direct celulele infectate, nu doar virusul care circula in organism, scrie si Agerpres.

Pentru prima etapa de evaluare clinica a acestui vaccin, 36 de participanti cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani au fost inoculati cu o singura doza a noului ser.

CoVac-1 are obiectivul de a induce, printr-o singura administrare, o imunitate durabila impotriva SARS-CoV-2, produsa de limfocitele T, care sa se apropie de aceea dobandita dupa o infectie naturala.

Imunitatea indusa de celulele T reprezinta “o reactie importanta pentru controlarea virusului si ar putea fi utila in cazul persoanelor imunodeficiente”, au subliniat autorii articolului aparut in revista Nature.

Or, “reactii ale limfocitelor T specifice virusului SARS-CoV-2 au fost observate la toti participantii in primele 28 de zile dupa vaccinare, cu efecte care au persistat timp de cel putin trei luni”, au adaugat ei, conform surselor citate.

Aceste reactii ale limfocitelor T le-au depasit pe cele induse de infectia naturala provocata de virusul care cauzeaza COVID-19. In plus, ele nu au fost “alterate” de niciuna dintre actualele variante ingrijoratoare ale noului coronavirus (Alfa, Beta, Gamma si Delta).

Totusi, rezultatele obtinute in aceasta etapa a studiului sunt incipiente. Urmatoarele faze vor putea sa confirme o eventuala protectie reala oferita de acest vaccin impotriva COVID-19.

Etichete: vaccin anti-covid, limfocitele T, protectie vaccin anti-covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: