Un milion de romani nu dorm bine noaptea

18/03/2011

Un milion de romani nu dorm bine noaptea

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-milion-de-romani-nu-dorm-bine-noaptea/

O treime din viata ne-o petrecem dormind, dar putini dintre noi avem parte de-un somn linistit. Doar 15%, sustin statisticile, pentru ca restul suferim de tulburari de somn. Peste 80 la numar, potrivit medicilor, SAS (sindromul de apnee in somn) fiind una dintre cele mai grave.

Boala a aparatului respirator, caracterizata prin oprirea repetata a respiratiei mai mult de 10 secunde in timpul somnului, apneea afecteaza peste un milion de romani, potrivit specialistilor Societatii Romane de Pneumologie. Anual, sunt depistati o mie de noi pacienti cu apnee, oameni care acuza aceleasi simptome – dorm prost, sforaie zgomotos, se sufoca in somn, merg des la baie, sunt irascibili, nu se pot concentra si adorm in timpul unor activitati de rutina – la masa, la volan sau in timpul unei discutii.

Afectiunea are consecinte pe termen lung – de la disfunctii sexuale, la accident vascular, hipertensiune, diabet de tip 2 sau chiar deces in timpul somnului, spun medicii. “Din moment ce copiii mici dorm 50% dintr-o zi, iar adultul petrece o treime din viata dormind, calitatea somnului este cea care dicteaza si mentine o viata sanatoasa. Exista o diversitate greu de imaginat a tulburarilor de somn si incercam sa atragem atentia asupra consecintelor neidentificarii la timp a acestor suferinte”, spune prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Sursa: www.mediafax.ro

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: