Un medic si mai multi angajati ai Spitalului de Neurochirurgie de la Iasi, luati la ochi de DNA

06/06/2016

Un medic si mai multi angajati ai Spitalului de Neurochirurgie de la Iasi, luati la ochi de DNA

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-medic-si-mai-multi-angajati-ai-spitalului-de-neurochirurgie-de-la-iasi-luati-la-ochi-de-dna/

dnaProcurorii DNA, potrivit unul comunicat oficial, au retinut mai multi angajati ai Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iasi pentru luare de mita, complicitate si abuz in serviciu.

MOLDOVANU EDUARD, sef al Laboratorului de Radiologie si Imagistica medicala din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iasi, cu privire la savarsirea infractiunilor de luare de mita si abuz in serviciu, ambele in forma continuata,

ARANYOSI DAN IONUT, infirmier in cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iasi, cu privire la savarsirea infractiunilor de complicitate la luare de mita si complicitate la abuz in serviciu, ambele in forma continuata.

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, pentru o perioada de 60 de zile, incepand cu data de 04 iunie 2016, fata de inculpatele GHERMAN ELENA CARMEN si RINDASU MARIA MAGDALENA, asistente medical in cadrul Laboratorului de Imagistica Medicala al Spitalului „ N. Oblu” Iasi, cu privire la savarsirea infractiunilor de luare de mita si abuz in serviciu.

Totodata, procurorii au impus fata de cele doua inculpate, in plus, obligatia de a nu exercita profesia de asistent medical in cadrul Laboratorului de Imagistica Medicala al Spitalului „ N. Oblu” Iasi.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

La datele de 18 martie, 13 mai si 03 iunie 2016, inculpatul Moldovanu Eduard, in calitate de Sef al Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala al Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iasi si medic in cadrul acestui laborator, a pretins si primit cu titlu de mita de la trei pacienti diferiti suma de 600 lei (in total suma de 1.800 lei) pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloana, interpretarea rezultatelor si prescrierea de tratamente.

Totodata, in niciuna dintre situatii, inculpatul Moldovanu Eduard nu a inregistrat in evidentele unitatii medicale investigatiile efectuate si sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecinta prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iasi cu o paguba reprezentata de costul real al investigatiilor medicale, respectiv suma totala de 2.000 lei.

La data de 27 ianuarie 2016, inculpata Gherman Elena Carmen, in calitate de asistent medical in cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagistica medicala al Spitalului „ N. Oblu” Iasi, a pretins si primit de la un pacient suma de 350 lei pentru efectuarea unui examen CT cranian.

La data de 11 februarie 2016, inculpata Rindasu Maria Magdalena, in calitate de asistent medical in cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagistica medicala al Spitalului „ N. Oblu” Iasi, a pretins si primit de la un pacient suma de 300 lei pentru efectuarea unui examen RMN pentru genunchi.

Totodata, cele doua inculpate si-au incalcat atributiile de serviciu si nu au inregistrat in evidentele unitatii medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian si RMN de genunchi, cu consecinta prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iasi cu o paguba reprezentata de costul real al investigatiilor medicale in suma totala de 750 lei.

In baza aceleiasi rezolutii infractionale, Aranyosi Dan Ionut, in calitate de infirmier in cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iasi, a ajutat prin intermedierea relatiilor dintre pacienti si ceilalti trei inculpati si negocierea pretului, primind in schimb o parte din beneficii.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatele Gherman Elena Carmen si Rindasu Maria Magdalena trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi, ori de cate ori sunt chemate;
b) sa informeze de indata Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi cu privire la schimbarea locuintei;
c) sa se prezinte la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemate.
d) sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi;
e) sa nu ia legatura, direct sau indirect, pe nicio cale, cu ceilalti inculpati si cu persoanele care au calitatea de martori in dosar;
f) sa comunice periodic, conform programului de supraveghere, informatii relevante despre mijloacele lor de existenta;
g) sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit faptele retinute in sarcina lor.

Inculpatelor Gherman Elena Carmen si Rindasu Maria Magdalena li s-a atras atentia ca in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care le revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Tuturor inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand ca inculpatii Moldovanu Eduard si Aranyosi Dan Ionut sa fie prezentati, la data de 04 iunie 2016, Tribunalului Iasi, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bacau, Directia de Operatiuni Speciale Iasi si Directia Generala Anticoruptie.

DNA mai precizeaza ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: