Un medic propune introducerea unui program national de promovare a donarii de sange

14/06/2021
Un medic propune introducerea unui program national de promovare a donarii de sange

Un medic propune introducerea unui program national de promovare a donarii de sange

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-medic-propune-introducerea-unui-program-national-de-promovare-a-donarii-de-sange/

Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta “Nicolae Oblu” din Iasi, a propus, de Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, un program national.

“Vreau ca donarea de sange sa nu mai fie o problema nationala. Propun un nou proiect de lege privind introducerea unui program national de promovare a donarii prin care sa se asigure constant un flux eficient de donatori”, scrie Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Potrivit medicului, programul propus de el e bazat pe 3 directii esentiale: educatia, fidelizarea potentialilor donatori precum si introducerea registrului unic al donatorilor de sange.

Mai concret, registrul unic al donatorilor de sange, ce faciliteaza donarea si fidelizeaza donatorii, trebuie sa fie functional cat mai repede la nivel national si sa functioneze si online.

Dr. Ciuhodaru spune ca prin aceasta platforma ce intermediaza comunicarea dintre donatori si centrele de transfuzie vom avea evidenta:

1. Numarului de donatori disponibili si localizarea acestora.
2. Distributia acestora pe grupe sanguine, Rh.
3. Donatorii se pot inscrie si programa online (digitalizare, debirocratizare si reducerea timpilor de asteptare).
4. Pot fi notificati pe email si SMS in functie de nevoie de sange (cantitate, tip) din centrele de transfuzie.
5. In cazul unor urgente colective poate fi alertat un numar crescut de donatori.
6. Prin aceasta masura donarea va ajunge sa se faca in mod constant, asigurand tot fluxul de sange necesar activitatilor medicale de rutina si nu doar in perioadele de criza.
7. Vizam dublarea numarului de donatori.

Potrivit doctorului, motivatiile acestui demers sunt clare:

1. 2 din 3 romani nu au acces la sange atunci cand au nevoie.
2. Criza sangelui afecteaza si pacientii si bugetul.
3. Suntem pe ultimele locuri din Europa la donarea de sange.
4. Fara un sistem care sa faciliteze astfel de gesturi lucrurile nu pot fi rezolvate.
5. E nevoie la nivel national de un proiect de promovare a donarii in cadrul orelor de educatie pentru sanatate in institutiile de invatamant dar si a unor parteneriate care sa asigure constant donatori fideli carora sa le fie acordate facilitati in domeniul medical.
6. Introducerea educatiei pentru sanatate ca materie de studiu in toate insitutiile de invatamant, prevazuta in proiectul meu de lege, va face cunoscute etapele si conditiile donarii precum si beneficiile acesteia pentru sanatate.
7. In tarile in care aceste lucruri sunt facute s-a ajuns la cresterea procentului celor care doneaza sange la 9% in Danemarca, 8% in Elvetia sau 5% in Germania in timp ce in Romania numarul acestora ajunge cu greu la 1,7%, pe penultimul loc in Europa, devansand doar Albania in timp ce necesarul minim ar fi de 2,5%.
Retineti:
1. Am reusit ca Iasul sa aiba propria banca de sange si tesuturi. S-au alocat 30,1 milioane de lei pentru constructie si dotare. Sangele pentru urgente poate fi astfel asigurat in permanenta doar daca exista suficienti donatori.
2. Vreau ca donarea de sange sa nu mai fie o problema nationala.
3. E nevoie doar de adoptarea unui banal proiect de lege…

Totodata, el a facut apel la donarea de sange si a vorbit si despre istoria acestui act atat de vital pentru multi oameni.

1. 14 iunie a fost aleasa pentru ca e data nasterii medicului Karl Landsteimer- premiul Nobel (1930) pentru descoperirea grupelor sanguine.
2. Prima Zi mondiala a donatorului de sange s-a sarbatorit in 2004 la Johannesburg, Africa de Sud. Decizia marcarii Zilei mondiale a donatorului de sange s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la care statele membre si-au declarat in unanimitate angajamentul si sprijinul pentru donarea voluntara de sange.
3. Pentru 2021, sloganul Zilei mondiale a donatorului de sange este ,,Give blood and keep the world beating”.
4. Prima transfuzie de sange la om a fost efectuata in 1667 utilizand sange de oaie de catre Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, cu efect catastrofal pentru bolnav.
5. Abia dupa 1939, cand medicul Philip Levine rezolva si factorul Rh, transfuzia de sange devine o masura terapeutica uzuala si extrem de eficienta.

Etichete: donare de sange, medic tudor ciuhodaru

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: