Un medic ATI incurajeaza vaccinarea anti-Covid si vorbeste despre lupta din linia I

25/11/2020
Un medic ATI incurajeaza vaccinarea anti-Covid si vorbeste despre lupta din linia I

Un medic ATI incurajeaza vaccinarea anti-Covid si vorbeste despre lupta din linia I

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-medic-ati-incurajeaza-vaccinarea-anti-covid-si-vorbeste-despre-lupta-din-linia-i/

Medicul sef al sectiei de ATI de la Spitalul Clinic judetean de Urgenta (SCJU) Sibiu, Dr. Mihai Sava, incurajeaza populatia sa se vaccineze impotriva COVID-19.

Doctorul explica cum aceasta boala distruge toate organele bolnavilor critici.

“Boala exista cu adevarat, trebuie sa fim constienti, sa ne protejam si pe noi si pe semenii nostri, pe colegii nostri, pe familia noastra. Boala exista, rezultatele sunt dramatice din cauza faptului ca este extrem de contagioasa si, intr-un scurt timp, un numar mare de oameni sufera de aceasta boala si alt lucru pe care vreau sa il spun si nu l-am mai spus pana acum, am inteles ca in curand va veni vaccinul pentru COVID, care s-a realizat intr-un timp extraordinar de scurt fata de alte vaccinuri si, din pacate, sunt foarte multi oameni sceptici si la adresa vaccinului si la faptul ca multi gandesc ca, daca fac vaccinul, se vor imbolnavi din cauza vaccinului, ceea ce nu este adevarat absolut deloc si vreau sa subliniez ca, daca este posibil sa te vaccinezi, daca ai posibilitatea sa obtii acest vaccin, eu incurajez pe toata lumea sa se vaccineze. Eu o sa ma vaccinez suta la suta’, a declarat medicul sef al ATI din SCJU Sibiu, Mihai Sava, citat de Agerpres.

Cu o experienta de 27 de ani in ATI, medicul Mihai Sava recunoaste ca acest an este unic si este impresionat de toti pacientii cu COVID-19 care tolereaza nivele scazute de oxigenare a sangelui. Practic analizele ii socheaza pe medici in timp ce bolnavii totusi inca mai respira.

“Toti te impresioneaza, fiindca acesti pacienti tolereaza, fata de alti pacienti, cu alte patologii respiratorii, tolereaza nivele scazute de oxigenare a sangelului, le tolereaza foarte bine si ii vezi ca respira dificil, dar nu extraordinar si cu toate acestea vezi pe analize niste rezultate care sunt incredibile, adica nu poti sa iti imaginezi ca pacientul respectiv mai este viu cu aceste rezultate ale oxigenarii sangelui. Asta este cel mai impresionant la pacientii acestia si, la un moment dat, trebuie sa iei decizia sa-l intubezi si sa-l sedezi si sa mergi mai departe cu ventilatie mecanica invaziva”, mai spune Mihai Sava.

Bolnavii cu COVID-19 sunt unici fata de ceilalti cu probleme respiratorii. Asta face ca si numarul de decese din ATI ale acestor pacienti infectati sa fie inca foarte mare.

“Fara oxigen, nu doar in patologia COVID, in toate patologiile, dar in special in patologia COVID, fara oxigen nu exista Terapie Intensiva, fara oxigen nu exista (ATI – n.r.) in nicio patologie respiratorie, mai ales la COVID, unde lumea vede ca pacientul respira greu si se desatureaza. Dar COVID-ul este o boala multisistemica, plamanul este cel mai evident, ca pacientul nu are aer, dar (…) toate organele pe rand clacheaza. Din cauza aceasta este si rata mortalitatii asa de mare si din cauza aceasta apar modificari morfopatologice, deci la nivel celular, in plaman, pe care nu le intalnesti la alte patologii respiratorii. Si din cauza aceasta si recuperarea pulmonara a pacientului cu COVID este extrem de dificila. El ramane cu niste sechele importante, chiar daca reuseste sa treaca peste boala acuta”, mai atrage atentia doctorul.

El mai spune ca daca la inceputul pandemiei, din punct de vedere psihologic a fost ceva infiorator in ATI, acum si cei angajati recent, tinerii, reusesc dupa scurt timp sa deprinda cunostintele necesare pentru a reactiona rapid, ca sa faca tot sa salveze pacientii cu COVID-19.

“E greu din cauza ca este ceva nou. Si prima oara cand a inceput pandemia, adica a ajuns si la noi, din punct de vedere psihologic a fost ceva infiorator, toata lumea era panicata, nimeni nu stia exact ce se poate face, ce sa faca si din punctul acesta de vedere a fost foarte greu. Intre timp, ne-am adaptat, ne-am invatat, stim cum sa abordam pacientii cu COVID. Pacientul cu COVID a ajuns sa fie ca un pacient de Terapie Intensiva din alte specialitati, pana la urma ca si volum de munca. Ca si mod de munca sunt probleme foarte mari, fiindca este extrem de greu sa lucrezi in echipamentul respectiv, este extrem de dificil. Trebuie tot timpul sa fii atent, sa nu te contaminezi si atunci asta ingreuneaza foarte mult actul medical. Dar, eu zic ca ne-am adaptat foarte bine, medicii de la Terapie (Intensiva – n.r.), asistentele. Avem foarte multi asistenti tineri, care, in decurs de 2-3 luni au reusit sa achizitioneze o mare cantitate de informatie si sa devina competitivi in munca in Terapie Intensiva”, a mai spusmedicul din Sibiu, potrivit sursei citate.

Etichete: medic ati sibiu, vaccinare anti-covid, pacienti covid ati

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: