Un deputat solicita reluarea demersurilor privind pensionarea anticipata in cazul medicilor care fac garzi

13/06/2019
Un deputat solicita reluarea demersurilor privind pensionarea anticipata in cazul medicilor care fac garzi

Un deputat solicita reluarea demersurilor privind pensionarea anticipata in cazul medicilor care fac garzi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-deputat-solicita-reluarea-demersurilor-privind-pensionarea-anticipata-in-cazul-medicilor-care-fac-garzi/

Deputatul de Braila, Antoneta Ionita, solicita sa ia in calcul initiativa privind pensionarea anticipata in cazul medicilor care fac garzi.

Potrivit acesteia, nu munca alaturi de pacient omoara prematur un medic in Romania, ci instabilitatea si lipsa de predictibilitate legislativa si fiscala, birocratia excesiva, presiunile de tot felul, dar si lipsa de respect si de recunoastere.

“In Romania, garzile medicilor nu sunt considerate vechime in munca, asa ca am initiat inca de anul trecut modificarea Legii 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, astfel ca garzile medicilor sa fie luate in calculul pensiei. Potrivit calculelor realizate de asociatii profesionale, un medic efectueaza patru garzi pe luna si acumuleaza peste 2.000 de garzi in decursul activitatii. Aceasta echivaleaza cu aproximativ 15 ani de munca pe care autoritatile refuza sa le ia in considerare. Modificarea legislativa ar permite ca medicii care au efectuat garzi sa beneficieze, la cerere, de pensionare anticipata, in cuantum direct proportional cu numarul de ore de garda efectuate, dar nu mai devreme de varsta de 57 de ani, femeile, si de 60 de ani, barbati”, a declarat deputatul Antoneta Ionita.

Parlamentarul mai spune ca in prezent, initiativa s-a pierdut prin sertare.

Continut educational:

“Initiativa a intrat in dezbaterea Senatului unde, in ciuda avizelor favorabile a mai multor comisii, a fost respinsa si a ajuns la Camera Deputatilor, in luna martie 2019. De atunci, s-a pierdut prin sertare, desi doua comisii au dat deja avizul favorabil. De aceea, fac apel la domnii deputati Sorin Lazar, presedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci, Florin Buicu, presedinte al Comisiei pentru sanatate si familie, Florin Halici, presedintele Comisiei juridice, sa ia in dezbaterea comisiilor acest proiect de act normativ si sa avizeze favorabil, iar Comisia pentru munca si protectie sociala condusa de Adrian Solomon, care este comisie raportoare, sa sustina modificarea legislativa”, a mai precizat deputatul in comunicatul remis presei.

De asemenea, ea mai face apel la toti colegii deputati sa trateze demersul cu responsabilitate fata de miile de medici romani care asteapta o reparatie si astfel sa se deblocheze dezbaterea pe acest subiect.

Etichete: pensionare anticipata medici, garzi vechime in munca, medici de garda, decese medici

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Maria says:

    Dar stomatologii din Baia Mare care au facut garzi ani de zile dar CAS-ul nu i-a platit ca facand garzi si nu i-au recunoscut niciodata desi cabinetele particulare apareau cu programul anuntat in ziarul local sambata si duminica !

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: